Grön industri

Kändistäta uppstickaren kan "tvätta fram" stål och järn – får otippad kund

Jan Broberg, Hans Murray och Edward Murray. Foto: Pressbild

Greeniron, backat av Wallenberg och med Annie Lööf i styrelsen, har gjort klart med sin andra kund – i Chile. Snart kommer bolaget också att slå upp dörrarna för sin egen anläggning.

Reporter

Greeniron, som med sin ugn kan "kemtvätta" avfall och restprodukter för att få fram rent stål och järn med hjälp av vätgas, har varit mycket på tapeten.

Dels för att de har en kändistät investerarlista med Wallenberg-familjens investmentbolag FAM i ryggen, dels för att de förra hösten fick in gröna stålbolaget H2 Green Steel som första kund.

Slutligen klev förra Centerledaren Annie Lööf in i styrelsen tidigare i år.

Nu får den svenska uppstickaren sin andra kund – och den är något otippat en gruvkoncern i Chile som heter Geominco. Det rör sig om fem ugnar som ska levereras och sättas upp.

“Det är otroligt roligt. Det är inte bara att vi får en ny kund utan det här representerar också en inbrytning på en annan mineral för vår del. Vi kommer att reducera fram koppar åt Geominco och inte järn”, säger Edward Murray, vd och grundare av Greeniron.

50 år gammal teknik

Greeniron minskar metalloxider med hjälp av vätgas, precis som de uppmärksammade satsningarna på fossilfritt stål. Kvar blir ren metall. Men tekniken som används utvecklades redan för över 50 år sedan av Edward Murrays far Hans.

Baserat på denna teknik gör bolaget sina ugnar, som sen placeras hos andra aktörer. Däremot tar man inte betalt för själva ugnen utan för tjänsten som utförs.

Edward Murray säger till Impact Loop att man inte fokuserat så mycket på att få fler kunder än H2 Green Steel och Geominco, då de behöver påbörja intrimning och optimering.

“Men det finns ett intresse på långt över 400 ugnar”, säger Edward Murray.

Egen anläggning på gång

Ugnarna kan även användas till att "kemtvätta" avfall och restprodukter för att få fram mineraler. En egen anläggning i Sandviken är nu på gång, där den första reduktionsugnen ska förläggas. Där finns det avfallsdeponier med stora mängder metall.

“Det betyder oändligt mycket att få den första anläggningen på plats. Det är den stora svängpunkten för oss eftersom verksamheten då byter karaktär. Efter det kommer vi att fokusera på att öka leveranskapaciteten och bygga upp hela vår leveranskedja. Och det kommer att vara en utmaning.”

Kändistät investerar-lista

Finansieringen till bygget av den första anläggningen tog man in redan i slutet av 2021. Då investerade bland andra den tidigare Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg, Vestas ordförande Bert Nordberg och Hans Stråberg, tidigare vd på Electrolux.

Wallenbergägda investmentbolaget FAM ledde rundan med 50 miljoner kronor och statliga Almi Invest Greentech gick in med 17 miljoner kronor.

Planen var från början att ha den första egna anläggningen klar nu i höst. Men på grund av olika omständigheter som orderstockning hos leverantörer har det nu skjutits upp till i vinter. 

Det är inte den rakaste vägen som nödvändigtvis tar dig snabbast i mål.

Bolaget vill både ha fler egna anläggningar, med upp till tio ugnar vardera, och fortsätta erbjuda tjänsten att reducera malm till metall genom ugnarna till andra aktörer.

Sedan tidigare har man haft ett mål om att få ut 300 ugnar fram till 2028. Det skulle ge besparingar på 17 miljoner ton koldioxid årligen, enligt bolaget.

Geominco räknar med att sänka sina koldioxidutsläpp med 80 till 90 procent när ugnarna från Greeniron väl är på plats och börjar användas under 2025. 

Vad har du lärt dig som du vill dela med dig till andra entreprenörer?
“Som startup är det viktigaste att aldrig ge upp. Att alltid hitta nya vägar. Det är inte den rakaste vägen som nödvändigtvis tar dig snabbast i mål.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.