Kapitalrundor

Jord vill ersätta kol med gräs – tar in nytt kapital: "Lönsamt under hösten"

Peder Dagsánth tror på gräsets potential som biobränsle. Foto: Jord.

Bolaget Jord, med framgångsrika plåt-entreprenören Peder Dagsánth som vd, tar in 10 miljoner i nytt kapital.

Impact Loop har tidigare skrivit om agtech- och energitech-bolaget Jord som grundades 2016 under namnet Skymining av Carl Pendragon, Johan Dahlgren, Johan Nordström och Martin Fransson.

Affärsidén är att odla en speciell grässort, som kallas för C4-gräs, som kan binda koldioxid i marken. Gräset kan sedan omvandlas till biobränsle med hög energitäthet som kan användas istället för kol. För detta har man köpt upp markyta i Senegal och Dominikanska republiken.

Idag har Peder Dagsánth klivit in som både investerare och vd. Han är en intressant profil då han drivit upp Borga-koncernen, som omsätter drygt 800 miljoner kronor på plåt- och stålhalsproduktion, till vad det är idag.

“Jag kommer från en lantbruksort och har en gård utanför Skara där jag odlat gräs, bedrivit skogsbruk och tillverkat träpellets sedan 15 år tillbaka. Det var så jag fick upp ögonen för området och började investera i Jord”, sa han när Impact Loop intervjuade honom i höstas när Jord tog in 10 miljoner i kapital.

Tar in nya pengar

Nu tar Jord in ytterligare 10 miljoner kronor, visar handlingar från Bolagsverket. Värderingen har ökat från 96,7 till 106,7 miljoner kronor (post-money) i samband med att kapitalet kommit in.

"Vi finansierar vår uppstart av verksamheten på Dominikanska republiken med mera. Kommer att vara i drift efter sommaren och då skörda cirka 600 hektar löpande. En produktionsanläggning ska byggas samtidigt vari vi sänker fukthalten på vårt gräs inför leverans till kunder", skriver Peder Dagsánth i ett mail till Impact Loop.

Han berättar vidare att planteringen går som planerat och att förhandlingar påbörjats på ytterligare markområden. Uppskalningen av landarealen ska ske löpande under kommande år.

"Bolaget kommer att vara lönsamt under hösten enligt plan", avslutar han.

Jord har idag en anställd och styrelsen består av Peder Dagsanth, Jörgen Ringman och Malin Åhman. Totalt har bolaget tagin in 64 miljoner kronor. Omsättningen ligger på cirka en miljon kronor och nettoförlusten för 2022 landade på 4,8 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.