Just nu

Vilket år! Från forskning till finansiering – våra 5 spaningar från året som gått och vad vi tror om 2024

Emelina Seppänen, Jan Ahmadi, Camilla Bergman, Diana Demin och Rikard Rosell på Impact Loop.

Vilket år det varit för impact-branschen! Från rekordrundor i kapital till nya innovationer och överlag mycket mer fokus på impact – vilket vi såklart älskar. Så vad tar vi med oss från 2023 och vad tror vi om 2024? Impact Loop ger dig fem spaningar.

Rikard Rosell, reporter: "2024 är forskarnas år"

Om du trodde att intresset för deeptech och forskning på något sätt har toppat så bör du luta dig tillbaka och se till att du är ordentligt fastspänd. För är det en sak som står klart efter årets alla samtal med investerare, forskarbolag och universitet, så är det att svaret är detsamma: 2024 skjuter det iväg på riktigt. Bakgrunden är den allt mer uppenbara faktorn att det är helt ny och innovativ teknik som krävs för att vi ska nå den gröna omställningen på riktigt. Det innebär att vi kommer se ett ökat flöde av investerare med siktet inställt på komplexa innovationer, men också kanske några riktiga raketer som tar steget från labben och ut på den globala impact-scenen. Jag vet inte hur du känner –  men jag kan inte bärga mig för forskarnas revansch.

Diana Demin, CMO: "Cybersäkrad klimatteknik"

Vi har sett det redan 2023 och 2024 kommer frågan bli ännu mer aktuell. Vi kommer att ställa ännu högre krav på cybersäkerhet för impact-bolagen. Idag krävs ett större ansvar när man bygger ny klimatteknik – det räcker inte att bara vara grön, du ska vara cybersäker också. Allt från bolag som sysslar med produktion eller distribution av förnybar energi till klimatdata-plattformar – alla är mål för cyberattacker. Vi kommer därför se fler bolag som utvecklar AI-baserade verktyg som förhindrar hot och skyddar kritisk infrastruktur och data. Om cybersäkerhet inte redan är en het fråga på styrelsemötena lär den garanterat bli det 2024.

Jan Ahmadi, reporter: Uthållighet är ordet på kapitalmarknaden

2024 kommer att präglas av uthållighet. En fallande inflation, ingen räntehöjning senast och en börs som har gått starkt de senaste veckorna. Är det sånt som ska ge tilltro till muntrare tider? Det kan vara så, men det vore nog dumdristigt att ta det för givet. Det är fortfarande en väldigt osäker omvärld vi har med oss in i 2024, med två pågående konflikter som ger internationella ekon och ett presidentval i USA som är högst osäkert. Startupbolag och den stora bredden av impactaktörer får nog räkna med att riskaptiten på kapitalmarknaden inte kommer att återgå till fornstora dagar under 2024. Det blir nog fortsatt fokus på lönsamhet snarare än tillväxt, åtminstone ett litet tag till.

Emelina Seppänen, affärsutvecklare: "Agritech tar rejäl fart"

Jordbruk och innovation: Med rådande läge i världen där krig och även pandemin påverkat vår livsmedelsförsörjning har agritech, alltså innovationer inom jordbruket, tagit rejäl fart. Givet de pågående globala utmaningarna och de växande behoven inom hållbart jordbruk spår jag att trenden bara kommer att fortsätta. Lägg till energiprisökningar, utmaningar inom jordbruket, livsmedelsförsörjning och klimatförändringar så tror jag att kapitalflödet hit också kommer att öka. Inte minst är agritech en viktig del för Sveriges tillväxt!

Camilla Bergman, chefredaktör: "En ny typ av finansiering tar fart inom impact"

Att finansiera ett impact-bolag är inte som att gå in i en, säg, e-handel. Det första kräver ofta större resurser, längre tidshorisonter och delfinansiering i flera steg. 2023 har vi sett en ny typ av finansiering som löser detta på ett relativt nytt sätt: Genom att först sälja skinnet innan man skjutit björnen, få in kunder, bygga, ta in ny finansiering – och göra om samma sak igen. Ibland kanske projektet startas och finansiering säkras innan man tar in personen som ska leda bolaget, till skillnad från "vanlig" VC där entreprenören säljer in en idé som andra ska haka på. Ett exempel är investeraren Harald Mix och riskkapitalbolaget Vargas, som själva startade gröna stålbolaget H2 Green Steel och värmepumpsbolaget Aira. I fallet H2 Green Steel är en stor del av investerarna också kunder. Detta tror jag kommer att bli mycket vanligare 2024 när fler inspireras av impact-världens "Golden Boy" Harald.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.