Krönika

Elina Åkerlind: Är du rätt person att vara vd?

Elina Åkerlind, kapitalstrateg på Nordic Node. Foto: Elin Tornblad.

Många impact-bolag har en gång startats av grundare som var bäst på att leda i en uppstartsfas. Men när bolaget växer behövs andra kompetenser – och det måste vi våga prata om, skriver kapitalstrategen och Impact Loops krönikör Elina Åkerlind.

Krönikör och kapitalstrateg på Nordic Node

Let’s face it, alla är inte Elon Musk, Steve Jobs eller Mark Zuckerberg som (nästan) alltid är bra lämpade att driva sitt bolag i alla faser. Och det kanske inte heller är rimligt att förväntas kunna leda ett bolag från idéskiss till multinationellt lönsamt bolag. 

Definitionen av en startup enligt ordboken är “en tillfällig organisation som söker sina former”. Med den definitionen i ryggen bör alla startups ha som mål att så snabbt som möjligt lämna startup-fasen och börja bygga sina bolag till att vara något annat – något beständigt att räkna med som står sig över tid. 

Utifrån ett affärsperspektiv är det ofta enkelt, börja sälja, sälj lite mer och lite till och sen hitta fler (och större) kunder, samtidigt som man inleder strategiska partnerskap och blickar framåt. 

Även produktens utveckling har en tydlig linje, koncept, MVP, betatest, och sen itererade och utvecklade versioner av produktens mognadsgrad och säljbarhet.

Gott så! Men teamet då? Hur ska det anpassa sig för att växa och lämna startup-definitionen?

När jag läser pitchdeck och pratar med entreprenörer och grundare ser jag oftast en utökning av organisationen med fler huvuden, väldigt sällan strategiska rockader på ledningsnivå. En grundare fortsätter att vara vd, och andra personer som är tidiga in i bolaget sitter kvar i toppen – där de var när bolaget bara bestod av tre personer. Samma roller – men med helt olika förutsättningar, och utan en diskussion om huruvida man är bäst lämpad för just den rollen just då. 

När jag pratar med investerare som investerar i uppskalningsfaserna är organisationen och dess sammansättning såklart en viktig fråga. Men det handlar allt mindre om personer och allt mer om funktioner. Rätt person på rätt plats – i rätt tid och fas. 

Det är helt enkelt andra värden som gör entré. Förutom proveniens i bolaget behöver andra seniora erfarenheter tillföras. Det är vanligt att denna tillförsel av erfarenhet sker i styrelsen allt eftersom bolaget växer, men jag tycker att diskussionen även behövs på operativ ledningsnivå. 

Rätt person på rätt plats – i rätt tid och fas

Förra veckan hade jag förmånen att moderera Breakit Scaleup Day i både Malmö och Göteborg. Flera duktiga entreprenörer var på scenen och vi lyssnade till otroliga bolagsresor. En resa som stod ut var den som Arta Mandegari och Salman Eskandari från edtechbolaget Albert delade. De har gemensamt klivit av vd-posten och sitter idag mer med produktutveckling och innovation.

"Vi är bäst på att testa nya grejer och se vad vi kan paja, och det är svårt att bygga ett hållbart bolag med en sådan vd", sa de (fritt översatt). 

Att innovera, produktutveckla och testa nya saker för att se om de håller är fantastiska egenskaper i en startup. De är också helt nödvändiga i ett bolags utveckling för att fortsätta vara relevanta och utvecklas med omvärlden. Men på vd-posten? Troligtvis inte.

Ska vi inte bara lyfta frågan innan en (ofta helt naturlig) rockad på ledningsnivå blir en rubrik? För rubriker blir det när starka förgrundsfigurer lämnar vd-poster eller andra höga befattningar. Ett känt exempel är Pernilla Nyrensten som lämnade vd-posten på Revolution Race vilket resulterade i att aktien rasade. Men det är väl trots allt ett väldigt naturligt steg? Att efter ha tagit bolaget extremt långt, känna att det dags att lämna till någon med andra kompetenser som skulle göra sig bättre som vd i bolagets nya form.

Låt oss våga prata om “rätt person på rätt plats”. När bolag växer, framför allt backade av riskkapital, måste man våga se till helheten och släppa på prestige eller anställningstid. Varje funktion skall ledas av den som har bäst erfarenhet och kompetens. Annars kommer man nämligen aldrig att lämna startupstadiet – en organisation som söker sina former.

LÄS MER: Vi måste våga satsa på bolagen som är mitt i sin tillväxtresa

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.