Lämnar Greeniron mitt under kapitalrundan – det ska Edward Murray göra nu: "Har vetat att det kommer en dag"
Efter sju år som vd för fossilfria metallbolaget Greeniron lämnar medgrundaren Edward Murray nu över rodret mitt under en pågående finansieringsrunda. I en stor intervju med Impact Loop talar den avgående vd:n ut om:<br><br> → Känslorna nu och från åren som gått: "Har varit mycket stress"<br> → Vad han ska göra nu<br> → Tre råd till andra impact-entreprenörer<br><br> "Jag har egentligen från första början vetat att det kommer en dag när det finns någon annan som är mer lämplig än jag att leda bolaget", säger han.

I sju år har Edward Murray lett Greeniron, bolaget som utvecklat en revolutionerande metod för att producera fossilfri metall. En metod som hans far, tillika bolagets medgrundare, Hans Murray är uppfinnaren bakom.
På onsdagen stod det klart att han lämnar han vd-posten mitt under en pågående finansieringsrunda – ett beslut som för utomstående kan verka som en risk, men som han själv beskriver som ett styrkebesked.
"Det känns väldigt skönt att äntligen få prata om det", säger Edward Murray till Impact Loop, bara timmar efter det blev offentligt.
"Mina känslor är kopplade till tre centrum – ett är det logiska i hjärnan, och där säger det sig självt att jag inte har någon erfarenhet av industriföretag. Ur det perspektivet känns det fantastiskt skönt att lämna över till Mathias (Tillman, från ståljätten Ovako, reds anm) som har lång erfarenhet från både processindustri och stålindustri specifikt."
Han fortsätter:
"Ur magens perspektiv känns det väldigt skönt att slippa stressen. Det har onekligen varit mycket stress under de här sju åren. Men i hjärtat är det klart att det är sorgligt att stänga ett kapitel och börja ett annat. Men det är också spännande."
"Har vetat att det kommer en dag"
Genom att använda vätgas istället för kol i reduktionsprocessen, och drivas av grön el, erbjuder Greenirons metod en väg till fossilfri metallframställning. Från de tidiga prototyperna i laboratoriemiljö har företaget nu etablerat sig med anläggningar i både Kumla och Sandviken, och står redo att skala upp sin verksamhet internationellt.
Det är denna resa – från koncept till kommersialisering – som Edward Murray nu lämnar över till en ny ledare att fortsätta.
"Jag har egentligen från första början vetat att det kommer en dag när det finns någon annan som är mer lämplig än jag att leda bolaget", säger han.
Han har själv gått en ovanlig väg. Med bakgrund från finansvärlden kastade han sig in i den tuffa metallindustrin – en bransch som traditionellt dominerats av ingenjörer med decennier av erfarenhet.
"Jag har haft målbilden att ta bolaget till där det är nu – på väg mot en ostoppbar kommersiell framgång. Jag började fundera på detta för ungefär ett år sedan, att det börjar närma sig tidpunkten där det kan vara aktuellt att hitta någon som gör den operativa delen bättre än vad jag gör", säger han.
Tackar Northvolt och Stegra
När Edward Murray startade Greeniron var investeringsklimatet helt annorlunda än idag. Medan alla jaktade nästa digitala unicorn, satsade han på något mycket mer fysiskt och kapitalintensivt.
"När jag började fanns det en väldigt begränsad förståelse för hårdvaruinvesteringar hos investerare. Alla tittade på fintech och gaming och liksom ja, kod och IT-baserade satsningar. Medan det här är en industriell satsning. Ur det perspektivet är det kanske lättare idag, för nu har alla förstått att industriella satsningar är riktiga, och det får vi tacka Northvolt och Stegra för."
Nu har alla förstått att industriella satsningar är riktiga, det får vi tacka Northvolt och Stegra för
Samtidigt har Greeniron medvetet valt en helt annan väg än flera av de stora industrisatsningarna som fått massiv uppmärksamhet de senaste åren.
"När jag sagt att jag inte vill bygga 'nästa Northvolt', så menar jag att vi har en helt annan småskalig affärsmodell. Vi bygger fabriker där det finns en kund och ett material som vi har testat både i vår forsknings- och utvecklingsanläggning i Kumla och i vår anläggning i Sandviken. Därmed vet vi att vi kan processa materialet och kunden vet vad som kommer ut ur processen.”
Han har en nyanserad syn på Northvolts roll i det svenska industrilandskapet.
"Det är jättetragiskt att se vad som har hänt med Northvolt. Man kan fråga sig: vill vi vara ett land som aldrig försöker, eller vill vi ha ett land som försöker och lyckas men också ibland misslyckas? Jag vill hellre ha det sista. Det är så vi får utveckling."
Han fortsätter med en tydlig stolthet i rösten:
"Vi har visat i Sandviken att det går väldigt fort att bygga en av våra fabriker om det finns rätt förutsättningar. Det betyder att vi har en väldigt kort tid från det att vi börjar investera i en anläggning tills dess att den är uppe och kör."
Vana vid kriser
Under de sju år som Edward Murray lett GreenIron har världen skakats av kris efter kris. Men bolaget har inte bara överlevt utan också vuxit.
"Sedan vi startade GreenIron har vi haft en pandemi, inflationskris, valutakris, krig i vårt närområde, handelskrig och logistikkrasch. Omvärlden har aldrig varit lätt sedan jag drog igång bolaget. Vi är vana vid det", säger han.
Entreprenörskap i den tunga industrin är inte för lättskrämda. Det blir tydligt när Impact Loop ber Edward Murray att dela med sig av insikterna från sju år vid rodret.
"När man kör en startup finns det ingen panna som är för blodig för att inte vara villig att nicka väggen en gång till… Du måste ha styrkan till uthållighet. Hittar du hinder så måste du hitta din väg runt hindret, för det är inte i alla lägen du kan flytta på hindret."
För honom personligen har resan också betytt en total transformation.
"Jag har lärt mig en ny bransch. Jag har lärt mig metallurgi. När man kör ett litet startup så jobbar man med allt. Vi är idag 25 personer. För några år sedan gjorde jag alla 25 rollerna. Det finns ingen hejd på hur mycket jag har lärt mig."
Storbolags-vd på en startup
Enligt Edward Murray är det företagskulturen som kommer att bära företaget vidare under den nya ledningen, under ledorden 'culture of trust' (att de ska kunna lita på varandra), 'Dare to learn' och 'Sustainable Drive' – att de alltid ska vara hållbara.
Kan en storbolags-vd som nu tar över föra den kulturen vidare?
"Det är klart att det är en relevant fråga om någon som har jobbat på storföretag kan jobba på startups", säger Edward Murray med en viss skärpa i rösten och fortsätter:
"Det är ju en helt annan entreprenörsresa. Du måste våga tänka annorlunda, du måste våga tänka nytt. Vi får aldrig stanna och låta gräset gro under fötterna utan vi måste alltid fortsätta framåt. Den andan finns i hela företaget, i ledningsgruppen, i styrelsen och hos Mathias, så det kommer vi att fortsätta med."
Själv vill han inte, som han säger, "centrera företaget" runt sig själv.
"Jag är helt ointressant i det stora hela. Det intressanta är vad bolaget kan leverera. För min del är det viktigare att Greeniron snabbt når effekt ur miljöperspektivet. Då kan jag inte sitta och vänta på att jag ska lära mig allting. Jag kan inte centrera företaget runt mig."
Att Edward Murray lämnar sin post som vd mitt under en pågående finansieringsrunda skulle kunna tolkas som ett tecken på problem. Men han avfärdar den tanken bestämt.
"Att jag lämnar nu är faktiskt något som jag har kommunicerat med de som är inne i finansieringsrundan sedan ganska länge, så de har vetat om det. Jag tror att de flesta tycker att det är ett styrkebesked att jag gör den här förändringen," säger Edward Murray.
Det ska han göra nu
Edward Murray kommer inte heller att överge sitt "barn".
"Jag lämnar ju inte bolaget på något sätt, det är bara att jag lämnar den operativa rollen. Vi finns fortfarande med och 'it's still my baby'. Jag är en styrelseledamot, och som styrelsemedlem vill jag också säkerställa att de värderingar och tankar som vi har velat att bolaget ska representera fortsätter att leva."
Vad ska du göra nu, annars?
"Det som är spännande med det här nästa kapitel är att jag inte riktigt vet vad det innehåller. Jag brinner ju för området, så vi får väl se. Jag vet att jag kommer sitta kvar i styrelsen, och jag kommer självklart att hjälpa vd och gruppen i den mån de vill ha min hjälp. Och sen kommer man ju titta efter vad annat jag kan hjälpa till med – i startupvärlden, scale up-världen och transformationsvärlden.
Vilka råd skulle du ge till impact-entreprenörer som startar resan i dag?
"Ha kul. Jobba hårt. Missa inga chanser."
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups