Investeringar

De vill demokratisera körkortet – backas av impact-investeraren

Nora Bavey, Unconventional Ventures och Pouria Ruhi, grundadare av Kör. Foto: Pressbilder.

Oslobaserade Kör vill demokratisera processen att ta körkort genom att digitalisera inlärningen och göra den mer inkluderande. Nu backas de av impact-investeraren Unconventional Ventures, som gjort flera investeringar i klimatbolag. “Deras tillvägagångssätt fick oss att känna oss värderade och förstådda” säger Pouria Ruhi, grundare av Kör, som tar in 4 miljoner från UV.

Redaktör och reporter

Nyligen berättade Impact Loop om att UV investerat 8 miljoner i Göteborgs-bolaget Drev som torrtvättar smutsen som uppstår i batterifabriker.

I portföljen finns sedan tidigare bland annat fintech-bolaget Climate X, vattenreningsbolaget Ocean Oasis, transportplattformen Dora och biotech-bolaget Octarine.

Ett bolag som ska underlätta att ta körkort är möjligen något vissa inte skulle kategorisera som impact, men affärsidén grundar sig i en tanke om social hållbarhet. Att ta körkort är enligt Kör förknippat med höga kostnader och brist på effektiva system, vilket leder till det som kallas för transportrelaterad social exkludering (TRSE),

"TRSE hindrar individers förmåga att få tillgång till möjligheter, tjänster och gemenskapsliv, vilket i slutändan hindrar social inkludering och ekonomiskt deltagande", skriver Kör i en kommuniké.

Körs grundare Pouria Ruhi, som tidigare utvecklat Bambuser, fick idén till Kör efter de utmaningar han mötte när hans fru, som inte pratade norska, behövde körkort för ett jobb hon blev erbjuden. Han tycker att UY som investerare sticker ut:

"Samtalen började med fokus på våra behov och ambitioner, vilket är en uppfriskande kontrast till våra erfarenheter med andra riskkapitalbolag. Deras tillvägagångssätt fick oss att känna oss värderade och förstådda. Så när det ömsesidiga intresset var klart, och vi matchade i vår entusiasm också, kändes det som en riktig vinst för oss", säger han om UV:s investering.

Finns miljardmarknad

Marknaden för körkortsutbildning uppgår idag till 8,7 miljarder euro i ett europeiskt perspektiv. Körs produkt är en plattform som digitaliserar inlärningsprocessen och har ambitionen att demokratisera körkortsutbildningen genom att minska kostnader och ta itu med språkbarriärer.

"Kostnaden för att skaffa ett körkort är hög i de flesta länder. I en värld där tillgång till transport direkt påverkar individens förmåga att delta i arbetsmarknaden, utbildning och socialt liv, är Körs innovativa mobilitetslösningar mer relevanta än någonsin. Denna investering kommer att möjliggöra en expansion av Körs erbjudande, vilket kommer att spela en viktig roll i social rörlighet, jämlikhet och digitalisering av en bransch från low-tech till high-tech", kommenterar Nora Bavey,  som är general partner vid Unconventional Ventures.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.