Grön industri

De ska städa upp i "giga-fabrikerna" – tar in miljoner för att lösa bortglömda problemet

Nora Bavey, Unconventional Ventures, Arelys Sosa och Thomas Tingelöf, Drev. Foto: pressbilder.

Med en speciell rengöringslösning ska Göteborgs-bolaget Drev torrtvätta smutsen som uppstår i batterifabriker, en bortglömd aspekt av den gröna omställningen. Nu tar de in 8 miljoner kronor från Unconventional Ventures med Nora Bavey i spetsen.

Chefredaktör

Just nu pratas det mycket om så kallade "giga-fabriker", alltså enorma fabriker som byggs med målet att skala upp en produktion. Inom den gröna omställningen refererar man bland annat till Northvolts batterifabriker som sådana.

Men en sak som inte nämns lika ofta är de mikropartiklar som uppstår i fabrikerna, eller "svart damm" som det också kallas. Inte bara är det hälsofarligt, utan också värdefullt eftersom delar av det kan återvinnas.

Det är något som Göteborgs-bolaget Drev vill ta hand om. Grundaren Arelys Sosa jobbade på batteritillverkaren Panasonic inom Teslas första giga-fabrik i Nevada, USA, när hon först kom i kontakt med problemet.

När hennes man började som chef på Northvolt och Volvos fabrik i Göteborg gick flytten hit – och tack vare sin erfarenhet började hon få frågor kring hanteringen av dammet.

"Då kände jag att ‘Wow, här finns ett problem som vi måste lösa'", säger hon till Impact Loop.

Problemet är alltså att det uppstår mikropartiklar i batteriproduktionen, som sen inte tas hand om på ett bra sätt.

"Idag samlas det här materialet upp med traditionella verktyg som inte är anpassade till uppgiften. Vi vill istället samla upp dem med ett system som är både säkert och hållbart", säger Arelys Sosa.

Systemet, som nu testas i en av världens största batterifabriker (vilken är hemlig) hanterar det svarta dammet genom att kombinera två tekniker: en är en behållare och en är en sorts borste. Det unika ligger i att processen inte kräver något vatten, och att den enligt Arelys Sosa är säker för personerna som jobbar med materialet. Men inte nog med det: partiklarna kan återvinnas – och på så sätt skapa en cirkulär loop.

"Sett problemet på djupet"

Nu tar Drev – som idag består av ett team med bland annat medgrundaren och teknikchefen Thomas Tingelöf, (tidigare teknikchef på cleantech-bolaget Powercell) in 700 000 euro, motsvarande nästan 8 miljoner kronor. Riskkapitalbolaget Unconventional Ventures står för den största delen, med general partnern Nora Bavey i spetsen.

"Något som har varit en återkommande fråga i elektrifieringen och hela utvecklingen av giga-fabriker är: Vad gör man av materialet? Här har investerare varit väldigt reaktiva. De har inte tittat på hela förloppet utan bara fokuserat på produkten som ska tillverkas”, säger Nora Bavey.

Hon är exalterad över lösningen som Arelys Sosa och teamet på Drev kommer med:

“Inte nog med att Arelys kommer från industrin själv och har varit med sedan dag ett. Hon har sett problemet på djupet och har en lösning både på säkerheten och miljöaspekten”, säger hon.

Vi vill gärna vara den första checken in i ett bolag

Unconventional Ventures har idag gjort flera investeringar i klimatbolag. I portföljen finns bland annat fintech-bolaget Climate X, vattenreningsbolaget Ocean Oasis, transportplattformen Dora och biotech-bolaget Octarine.

“Vi vill gärna vara den första checken in i ett bolag för att kunna vara med från början. I pre-seed brukar vi gå in med 300 000 euro men i Drev har vi gått in med mer”, säger Nora Bavey.

De nya pengarna ska nu användas till att utveckla produkten. Men Drev har ändå kommit en bit på vägen, säger Arelys Sosa:

“Vi gjorde mycket grundarbete innan vi började prata med investerare. Vi hade både en MVP (minimal viable product) och företag som ville testa vår produkt. Men det har ändå inte varit superlätt att ta in kapital. De som säger att det är det – låt mig veta vilka de är, haha!"

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.