Foodtech

Vd-ruljans på vegobolaget – förra vd:n lämnade för att bli polis

Måns Ullerstam, Anders Nilback och Conny Swahn. Grafik: Diana Demin

Kale Foods får sin tredje vd inom loppet av ett år. Conny tar över efter Måns som varit tillförordnad sedan Anders lämnade för att bli polis – vid 57-års ålder. 

Reporter

Under morgonen meddelade Kale Foods, som bland annat äger varumärken som Lily & Hanna's, Astrid & Aporna och Juicy Marbles, att bolaget anställt Conny Swahn som ny vd.

Han tar närmast över efter Måns Ullerstam som agerat tillförordnad vd vid sidan av sitt uppdrag som chef för moderbolaget Kale United. 

“Jag behåller tyglarna för Kale United och så kommer jag att fokusera på investeringsverksamheten vi har där. Så kommer Conny att ta över alla dotterbolagen där jag bara tillfälligt varit ansvarig”, säger Måns Ullerstam till Impact Loop.

57-åringen som blev polis

Den tidigare ordinarie vd:n, Anders Nilback, lämnade sitt uppdrag efter drygt ett halvår. Men det plötsliga avhoppet och faktumet att Kale Foods nu haft tre vd:ar på ett år ska inte tolkas som någon form av turbulens, uppger Måns Ullerstam.

“Anders pluggar till polis nu. Han har haft en barndomsdröm om att bli det och hade sökt till polishögskolan när han tog jobbet som vd för Kale Foods, förmodligen i tron om att inte bli antagen. Men han blev antagen”, säger han och fortsätter:

“Det var inte så att vi började leta efter en ny vd för ett år sedan. Vi har inte haft bråttom att rekrytera utan vi har valt att ta det lugnt för att hitta rätt person.”

Har det varit svårt att hitta en ny vd?
“Nej. Som sagt har vi velat hitta rätt istället för att bara ta in någon. Det är många som av ett eller annat skäl byter jobb inom livsmedelsbranschen just nu. I och med det hade vi långt över 100 sökande till rollen varav 20 till 30 som var kvalificerade för jobbet.”

Vill växa genom fler förvärv

Måns Ullerstam har i en tidigare intervju med Impact Loop pratat om att aktörerna inom växbaserat är på väg in i en tuffare fas. Något som Conny Swahn, som närmast kommer från en tjänst som affärsområdeschef för varumärket Gooh på Lantmännen Cerealia, väntas navigera Kale Foods igenom.

“Den växtbaserade delen av livsmedelsindustrin går igenom en konsolideringsprocess där en del bolag kommer att slås ut. Men en del kommer också att resa sig starkare. Kale Foods har en ambition om att leda den här konsolideringsprocessen”, säger Måns Ullerstam och lägger till:

“Vi har nyligen köpt och införlivat Lily & Hanna's. Något som hjälpt oss att dubbla vår omsättning i det andra kvartalet och Conny kommer in för att fortsätta den tillväxtresan.”

Lily & Hanna's glass. Foto: press.

Vad blir utmaningarna för er nya vd?

“Det kommer att vara att hitta rätt objekt att förvärva och sen införliva dem i samma organisation. Det är alltid lite utmanande att sätta ihop bolag. Det är en integrationsprocess.”

Vad har du lärt dig från hela den här vd-karusellen? 

“Det som varit otroligt kul för mig är att jag lärt mig livsmedelsindustrin på djupet mycket mer genom att leda den delen av verksamheten. Det kommer att hjälpa mig i mitt investeringsuppdrag framåt.”

I samband med rekryteringen av en ny vd till Kale Foods meddelar Kale United också att den tidigare Coop-vd:n Magnus Johansson tar över som styrelseordförande för hela koncernen.

Kale Foods

Startår: 2018
Grundare:
Måns Ullerstam 
Vd:
Conny Swahn
Omsättning 2022:
5,2 Mkr
Resultat 2022: -6 Mkr
Portföljbolag:
Bland andra Lilly & Hanna’s, Astrid & Aporna, Heura och Veganz

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.