Riskkapital

Hela listan: De investerade mest (och minst mest) i klimat-tech 2023

Hampus Jakobsson (Pale Blue Dot), Agate Freimane och David Frykman (Norrsken VC). Foto: press.

Fyra svenska aktörer finns med på listan över de riskkapitalbolag som investerat mest i klimattech i Europa förra året. Här är aktörerna som gått in med mest – och "minst mest".

Chefredaktör

Det är sajten Dealroom som precis släppt en rapport som kartlägger investeringarna som gjorts i klimattech i Europa 2023, och självklart har Impact Loop slängt sig över rapporten för att se om det finns något för den svenska impact-branschen att bita i.

Vi kan börja med att konstatera att det varit ett bra år för just klimattech. Över 220 miljarder kronor har investerats i nischen vilket bara är nämnvärt mindre än rekordåret 2022.

Sverige hamnade dessutom på andra plats (efter Storbritannien) av länderna vars bolag dragit in mest pengar, vilket vi kan tacka batteribolaget Northvolt och grönt stål-utmanaren H2 Green Steel för.

Så vilka är det då som investerat alla dessa pengar? Dealroom har även sammanställt en lista över de mest aktiva investerarna i fältet, med minst fem investeringar i bolag kopplat till klimatet.

Niklas Adalberth, Norrsken VC. Foto: Jonas Borg.

Överst hamnar inte helt oväntat EU:s riskkapitalfond EIC. Därefter kommer franska, statliga riskkapitalbolaget Bpifrance, följt av Antler och Speed invest.

På 14:e plats kommer dock ett för Impact Loops läsare mer välkänt namn – svenska Norrsken VC, Niklas Adalberths riskkapitalbolag som drivs av Agate Freimane, David Frykman, Tove Larsson och Alexander Danielsson.

Därefter, på 16:e plats på listan, landar Malmö-baserade Pale Blue Dot, som grundats och drivs av Hampus Jakobsson, Heidi Lindvall och Joel Larsson.

Pale Blue Dot hamnar på 16:e plats på listan. Foto: pressbild.

På 31:a plats återfinns ytterligare ett välkänt namn – svenska statligt ägda riskkapitalbolaget Almi Invest, med Joachim Karlsson som vd för bolaget och Stefan Söderling som driver greentech-fonden som är mest aktiv i klimattech-bolag.

Slutligen, på 48:e plats hamnar Chalmers Ventures, som är universitetet Chalmers riskkapitalarm. Det har fram till i slutet av förra året drivits av Sara Wallin (som nu är vd för Stiftelsen Chalmers tekniska högskola). Ny vd är Pontus Ottosson.

Här är hela listan med data från Dealroom – du kan bläddra till sida 2, 3 och så vidare i diagrammet för att se alla bolagen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.