Just nu

Världens mäktigaste klimataktivist Al Gore: “Det finns hopp – vi kan göra det”

Moderator Linda Nyberg med klimataktivisten Al Gore. Foto: Impact Loop.

När USA:s tidigare vicepresident Al Gore talade på Tech Arena i Stockholm var budskapet tydligt: Vi kan fortfarande nå netto noll och rädda jorden – men vi får inte vika oss för mäktiga motståndare. <br><br> Han talade också om:<br> → Varför han älskar Sverige – och hur han ångrar att han inte investerade i Northvolt<br> → Varför han fortfarande är hoppfull att vi kan lösa klimatkrisen<br> → Vad som behöver göras: "Det är nu det gäller"

Reporter

Det är nästan en elektrisk känsla i luften på Friends Arena. Det alla väntar på är kanske världens mäktigaste klimataktivist Al Gore som de senaste åren allt högre höjt rösten för den gröna omställningen.

När han kliver ut på scenen till applåderna konstaterar han snabbt att han än en gång befinner sig i en av sina favoritstäder:

"Jag älskar Stockholm, jag älskar Sverige", sa han till moderator Linda Nyberg och beskrev hur han för många år sedan besökt staden och vaknat till ett Lucia-tåg.

“Jag trodde att jag dött och kommit till himlen”, sa han och rev ner skratt.

Om vi lyckas vända och nå nettonoll utsläpp så kan vi fortfarande rädda vår framtid

En hoppfull klimataktivist

Med kraftfull stämma, gester och en retorik som bara en amerikansk företagsledare kan ha beskrev Al Gore hur han tror att vi kan klara den omställning som behövs. 

“Det finns hopp. Om vi lyckas vända och nå nettonoll utsläpp så kan vi fortfarande rädda vår framtid”

Budskapet är ett han har upprepat på världsscenen i över 20 år. Så har det hänt något sedan han började?

"Det har skett en enorm utveckling", sa han – men fortsatte beskriva hur krisen samtidigt utvecklat sig ännu snabbare:

"Vi måste vakna upp och verkligen lägga i en högre växel och röra oss snabbare", slog han fast med kraftfull stämma.

Önskar att han investerat i Northvolt

Han fördelar idag sin tid mellan att rekrytera vad han kallar för "grassroots" till egna stiftelsen The Climate Reality Project.

”Jag är här för att rekrytera er, jag är dödligt allvarlig! Vi behöver er hjälp! Jag vet att många av techorienterade kvinnor och män i publiken redan jobbar på lösningar. Vi behöver er, så kom och hjälp oss!"

Dessutom investerar han via den klimatfond han grundat, Just Climate. Bolaget har bland annat investerat i de svenska bolagen ABB E-Mobility, H2 Green Steel och Meva Energy.

"Jag önskar att jag investerat i Northvolt", avslöjade han på scenen.

Jag är så trött på att de här bolagen kämpar för en framtid som är hemsk

Har redan de lösningar som behövs

Al Gore pekar på att vi har utvecklad teknik i form av sol och vindkraft som kan göra att vi kan nå målet de kommande sju åren – men bara om vi faktiskt vill på riktigt. Han beskriver hur fossilsektornas starka lobby arbetar hårt mot målet och hävdar motsatsen

“Jag är så trött på att de här bolagen kämpar för en framtid som är hemsk. De gör det på lokal, nationell och global nivå”, säger han.

Världspolitiken pekar samtidigt på att det är en skev fördelning av kapital som måste ändras där gröna satsningar i utvecklingsländer är dyrare att genomföra än till exempel här i europa

“Här måste världsbanken stiga in och se till att vi får utveckling av hållbar energiproduktion i alla delar av världen”

Hyllar Joe Biden

På en fråga hur han ser på de klimatförnekare som intensivt hävdar att det inte är någon klimatkris slår han än en gång hårt mot fossilbranschen och de stora utsläpparna i världen.

“Det är inte så att de åsikterna bara uppstår. Det är orkestrerat av en motståndare som krigar intensivt för att förändring inte ska ske. Hur kan vi höra när forskarna säger att 50 procent av arterna på jorden riskerar att utrotas utan att vi gör något åt det, det går inte att förstå.”

Det är den snabbaste utvecklingen av en teknik i mänsklighetens historia

Men han har som sagt en framtidstro. Den säger han grundar sig till viss del i den snabba teknikutvecklingen och möjligheter som AI kan innebära. 

“Det är den snabbaste utvecklingen av en teknik i mänsklighetens historia och vi är bara i början”, säger Al Gore som samtidigt hyllar USA:s sittande president Joe Biden och hans engagemang för hållbarhet, energiomställning och grön industri.

“Klimatsatsningen IRA som görs på hans vakt är den största som något land någonsin har gjort och det är en viktig signal.”

Mänskligheten står inför ett vägskäl

Samtidigt konstaterar han att det krävs mycket mer. Hans meddelande till publiken är tydligt. Vi är i en global kris och alla måste nu förstå att vi som mänsklighet står inför ett vägskäl.

“Vi måste nu visa om vi är kapabla att rädda oss själva. Vi har tidigare i historien visat att vi som mänsklighet kan resa oss och det är nu det gäller. Vi måste till nettonoll och sluta använda luften som en kloak. Det finns inget alternativ.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.