Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Mobilitet

Norrländska laddningsbolaget går som tåget – adderar en nolla på omsättningen

Andreas Lundqvist, operativ chef på Zpark Energy Systems

Luleåbolaget Zpark Energy Systems går från 4 miljoner till drygt 40 miljoner i omsättning från föregående år och redovisar svarta siffror. Nyckeln ligger i att ta ett helhetsgrepp för kunderna, avslöjar operativa chefen Andreas Lundqvist.

Reporter

Många dras till den snabba elektrifieringen i branschen, men att gå från en idé till en lönsam affär kan vara en utmaning, även på en het marknad.

Det gäller dock inte Luleåbolaget Zpark, ett av de fem bolag med fokus på grön omställning som investerings- och utvecklingsbolaget Tech Invest North ligger bakom. Laddteknikbolaget redovisar en stark utveckling under 2022 där omsättningen ökar från 4 till knappt 40 miljoner kronor – och med 5,5 miljoner kronor i rörelseresultat.

“Tillväxt och volymtillväxt är jätteviktigt. Men vår huvudsakliga målsättning är att skapa en sund tillväxt med stabil ekonomi för ett långsiktigt bolag som ska stå starkt i framtiden, säger Andreas Lundqvist, operativ chef på Zpark Energy Systems till Impact Loop.

Helhetsgreppet en nyckelfaktor

Zpark utvecklar laddningslösningar för alla segment inom e-mobility och har till skillnad mot många andra aktörer valt att ta ett helhetsgrepp kring både mjuk- och hårdvara. För bolaget har det blivit en framgångsfaktor.

“Det som skiljer oss ifrån andra är att vi levererar ett helt system som täcker hela integrationen till våra kunder”, säger Andreas Lundqvist som lyfter fastighetsbolag som ett exempel.

“De behöver självklart laddpunkter men för att det ska flyta smidigt så krävs det mer. Hanteringen ska också aviseras och integreras i fastighetssystem, ekonomisystem, personalsystem och kanske också tredjepart som är användaren. Därför har vi både fokuserat på robusta lösningar vad gäller hårdvara, men samtidigt ett system både för slutanvändare och anläggningsägare. Hela kedjan ska på ett enkelt sätt använda vår produkt utan krångel.”

Vi har ganska höga ambitioner. Allt mindre än en dubblering skulle vi se som ett misslyckande

Siktet är inställt på tillväxt

Hittills har Zpark Energy Systems som grundades som bolag 2021 har sedan starten levererat runt 10 000 laddpunkter på den svenska marknaden. Enligt Andreas Lundqvist är målet att nu minst dubbla det och samtidigt hålla uppe tillväxtakten i bolaget.

“Vi har ganska höga ambitioner. Allt mindre än en dubblering av omsättningen med bibehållet resultat skulle vi se som ett misslyckande under året.”

Andreas Lundqvist är förtegen om vilka internationella marknader bolaget siktar på, men deras ambitioner är höga även här.

“Vi har påbörjat det men jag kan inte säga mer än så i det här läget. Det jag kan säga är att sett till de kommande åren så kommer vi att jobba med nationell etablering på en rad andra marknader.”

Inget externt riskkapital

Hittills har bolaget inte tagit in något externt riskkapital. Enligt Andreas Lunqvist är det helt enligt bolagets plan och nuvarande strategi.

“Det ligger inte i vår plan att ta in pengar som på något sätt förändrar vår möjlighet och påverkan till beslut. Vårt grundfundament ligger i att vi ska kunna äga våra egna beslut fullt ut, vilket vi ser som en förutsättning för att vi ska kunna ligga i innovativ framkant hela tiden", säger han och tillägger:

"Med det sagt så säger jag inte att vi aldrig kommer att göra det, men i nuläget finns det inga sådana planer och jag tycker vårt resultat visar att vi hanterar vår ekonomi på ett sunt sätt.”

Ser ni något regulatoriskt orosmoln eller annat som kan störa den utveckling ni siktar mot?

“Egentligen inte. Om vi tittar på utbyggnaden av laddinfrastruktur för bilar som exempel så är det inget som bromsas. Ur ett marknadsperspektiv så är kunden redan nu helt införstådd med att skapa möjlighet för att hantera elektrifieringen är en avgörande faktor för att skapa värde och inte halka efter. Elektrifieringen är här så det spelar inte så stor roll vad enstaka vändningar eller beslut säger."

LÄS MER: Position Green går mot strömmen – prioriterar tillväxt över lönsamhet

Zpark Energy Systems

Startår: 2021

Grundare: Bolaget Grepit är en spinoff från Luleå Tekniska Universitet, på vilket Zparq Energy Systems sedan startades som ett projekt och bolagiserades 2021.

Vd: Jimmy Abrahamsson

Omsättning 2022 (netto): 39 milj kr

Rörelseresultat 2022: 5,5 milj kr

Största ägare: Tech Invest North AB, en bolagsgrupp i Luleå.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.