Kriget Hamas-Israel

Svenska impact-tech-konferensen inställd efter attackerna i Israel

Darja Isaksson, generaldirekt för Vinnova som nu ställer in Sweden Israel Innovation Days. Kvarter i Tel Aviv på sönsdagen. Foto: Oded Balilty/TT.

En innovationsresa till Israel anordnad av Vinnova, SISP och flera andra organisationer har skjutits upp efter terrororganisationen Hamas attack mot landet. Flera svenska impactbolag och en minister skulle ha varit på plats för etablera samarbeten länderna emellan.

Reporter

Precis som man gjorde under 2022 skulle en delegation med representanter från svenska bolag, myndigheter och investerare ha åkt ner till Israel för konferensen Sweden Israel Innovation Days.

Resan och konferensen har etablerats av svenska och israeliska myndigheter för att främja innovations-samarbeten mellan de två länderna, som ofta placerar sig högt på olika på globala innovations-mätningar som Global Innovation Index (GII). Bakom projektet står bland andra Vinnova, SISP (Swedish Incubators & Science Parks), Ignite Sweden och Business Sweden.

Evenemanget skulle ha ägt rum den 16:e till 18:e oktober i Tel Aviv men det har nu skjutits upp på obestämd tid efter att de attacker som den terrorstämplade palestinska organisationen Hamas inledde under helgen. 

Minister och impact-bolag

I år skulle den liberala utbildningsministern Mats Persson ha varit på plats på Sweden Israel Innovation Days för att hålla ett öppningstal. Även representanter för bland annat Vinnova, SISP och inkubatorerna Sting och Hetch skulle medverkat, liksom en rad impact-bolag som vattentech-bolaget Quandify, solcellsbolaget Svea Solar och klimatoptimeringsbolaget Nodon.

“Det är en otroligt hemsk situation där nere just nu. Det är inte någon större tragedi att vi fick ställa in vår resa med tanke på vad som händer”, säger Olivia Nestius, strategichef på Svea Solar.

Vill stödja partners

Eftersom evenemanget skulle ha inletts på måndag så var tanken att delegationen skulle flyga ner i slutet av den här veckan. 

“Vad jag vet har ingen från delegationen åkt ner än. Det var en del som skulle ha åkt ner på fredag så om attackerna hänt någon helg senare så hade någon kunnat påverkas. Det är vi tacksamma för samtidigt som vi är chockade allihopa över det som händer. Just nu för delegationen olika samtal kring hur vi kan stödja våra partners nere i Israel och de drabbade”, säger Olivia Nestius.

Påverkas ni något av att inte åka ner?
“Det påverkar möjligheten att träffa bolag och starta nya samarbeten. Det finns andra som vill ge sig in den israeliska marknaden men för oss handlar det mer om att etablera partnerskap, joint ventures och olika energilösningar. Inom vårt område som är att installera solpaneler och batterier samt att utveckla energioptimeringslösningar ligger Israel i framkant. Vi kan såklart etablera kontakt ändå, men man får ett annat utbyte av att träffas.”

De bolag som de svenska aktörerna har kontakt med i Israel påverkas också genom att de anställda kan kallas in till militären. Efter attackerna har den israeliska armén kallat in flera hundratusen reservister.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.