Finansiering

Två svenska impact-uppstickare får miljoner från Google: "Ska utnyttja AI"

Frida Berry Eklund och Ola Spännar på Klimatkollen (foto: Jona Granath). Teamet bakom Bower (foto: privat).

När Google delar ut ett specialinsatt stöd för initiativ som med teknisk innovation bidrar till hållbara förändringar kammade två impact-bolag hem 20 respektive 14,5 miljoner kronor.

Reporter

Det var i mars som den globala teknikjätten Google initierade en lokal version av sin tävling Google.org Impact Challenge. Under namnet Tech for social good vill man stötta impact-bolag som bidrar till en hållbar omställning med pengar och teknikkompetens.

Nu står det klart vilka som kammade hem miljonerna – och det blev två bolag denna gång.

Den första är startupen Bower, som med sin AI-drivna app vill få fler att återvinna skräp genom ett belöningsystem där användaren får pant på källsorterade förpackningar.

“Det här är otroligt värdefullt för bolaget och för teamet. Det är ett erkännande från ett av världens största tech-bolag att det vi gör är rätt och behövs globalt för att vi ska ha en chans att nå våra klimatmål, säger Suwar Mert, som tillsammans med Berfin Mert grundat Bower, till Impact Loop.

Utmärkelsen innebär att bolaget nu tilldelas ett dedikerat team från Google som kommer jobba med utvecklingen av Bowers teknik pro-bono under sex månader. Samtidigt öppnar också Google upp plånboken och skickar med ett stöd på över 20 miljoner kronor för att understödja Bowers fortsatta utveckling.

“Vi ska tillsammans utnyttja AI och maskininlärning för att ge användare möjlighet att genom foto och skanning identifiera skräp. Tekniken ska möjliggöra identifiering av typ av förpackning, materialsammansättning, storlek och koldioxidutsläpp. Utifrån det får användaren sen belöningar för att sortera skräpet”, säger Suwar Mert.

Tjänst för klimatdata

Även den ideella startupen Klimatkollen har valts ut som den andra av årets svenska pristagare. De har utvecklat en tjänst där klimatdata för alla Sveriges 290 kommuner presenteras med syftet att svenska medborgare på ett enkelt sätt ska få en överblick över utsläppen och klimatarbetet i sitt lokalområde.

Klimatkollen får drygt 14,5 miljoner kronor i stöd för att utveckla AI-teknik för att hitta och publicera mer data som ökar transparensen om kommuners och företags klimatarbete.

“Nu kan vi utveckla Klimatkollen och visa hur det går med både företags och kommuners utsläpp jämfört med Parisavtalet. Ökad transparens är nyckeln till att bygga ett starkt offentligt stöd för klimatomställningen, bidra till en mer faktabaserad debatt och förbättra beslutsfattandet för både kommuner och företag”, säger Frida Berry Eklund, som tillsammans med Ola Spännar grundat den ideella föreningen Klimatbyrån som ligger bakom Klimatkollen.

LÄS MER: 74 bolag som precis fått 21 miljoner kronor från Vinnova

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.