Social hållbarhet

Hon gör dockor med olika hudfärger och kroppar – vann pris ihop med Barbie på stor gala

Fatma Guettou, grundare och vd för Watoto Toys and Games. Foto: Pressbild.

Svenska Watoto Toys and Games dockor kom på pallplats tillsammans med Barbie-tillverkaren Mattel när den europeiska leksaksindustrin höll en hållbarhetsgala. Bolaget har även tagit in kapital och siktar på att bli Sveriges största hållbara leksaksproducent.

Reporter

Svenska Watoto Toys and Games har inte funnits länge nog för att ha en nämnvärd omsättning – men man har redan gjort intryck på resten av branschen.

Bolaget, grundat av Fatma Guettou och Hamid Noroozian, tillverkar dockor med olika hudtoner och funktionsvariationer. Nu kom de nyligen på en pallplats när europeiska leksakstillverkare samlades för att tävla i vilka som är mest hållbara – både socialt och miljömässigt.

Tävlingen, som heter Play For Change Awards, anordnas av den europeiska branschorganisationen för leksaksaktörer, Toy Industries of Europe (TIE). Bland medlemmarna i organisationen återfinns Disney, Lego, Ikea och den svenska branschorgansiationen Lek- och Babybranschen.

Watoto Toys and Games, som säljer sina dockor under varumärket Watoto Arts, kom på en tredjeplats i kategorin “mångfald och inkludering”, bakom Barbietillverkaren Mattel som knep förstaplatsen.

“Det känns stort, speciellt med tanke på vilka andra aktörer som prisades på galan, som Lego och Mattel. Det känns viktigt att få den här bekräftelsen och kvalitetsstämpeln”, säger Fatma Guettou, grundare och vd för Watoto Toys and Games.

Fokus på social hållbarhet

Fatma Guettou uppger att man tänker på hållbarhet i produktionen genom att ta till vara på resttyger samt se till att materialen är ekologiska och svenska. Men det är främst de sociala frågorna man utmärker sig inom. 

“Vi jobbar i huvudsak med två problem. Det är representation, att erbjuda inkluderande leksaker, och sen jobbar vi också med inkludering i produktionen genom att få in utlandsfödda kvinnor i sysselsättning. Det finns många inom den gruppen som kan sy och som har kompetens inom hantverksyrken men som har svårt att hitta jobb. Och det är dem vi rekryterar till att sy våra dockor”, säger Fatma Guettou och lägger till:

“Det som skiljer oss åt från andra leksaksproducenter är att vi inte bara har en svart och en vit docka utan också en skala för allt däremellan. Sedan har vi ingen massproduktion, vi har inga skeva kroppsideal och vi använder oss inte av hårda plaster. En annan sak är att vi också gör dockor med funktionsvariationer.” 

Vi har inga skeva kroppsideal och vi använder oss inte av hårda plaster

Barn med dockor från Watoto Toys and Games. Foto: Pressbild

Första kapitalrundan klar

Förutom utnämningen på Play For Change Awards har bolaget även kammat hem ett annat pris under året. Bolaget var med och pitchade för investerare på nyhetssajten Breakits och investeraren Blings initiativ Shift, där bland annat entreprenörer med rötterna i förorten och kvinnliga företagarna får möjligheten att pitcha in sina idéer till investerare. Det har nu resulterat i den första investeringen som bolaget tagit in.

Vi tycker att alla barn ska ha dockor som visar mångfalden i samhället

“Kapitalrundan har kommit av en entreprenörstävling vi var med i under våren där vi tog oss till final. Där så vann vi folkets röst och fick in lite kapital från olika investerare”, säger Fatma Guettou.

Bolaget registrerade under oktober ett kapitalintag på runt 600 000 kronor till en värdering på runt 10 miljoner kronor.

Vad har ni för mål?
“Vi ska bli Sveriges största hållbara leksakproducent. Vi vill också bli en exportvara. Just nu säljer vi från vår egen plattform och hemsida men vi har också olika återförsäljare som vi vill ska bli fler. Sedan har vi också partnerskap med bokförlag där vi ska skapa dockor till olika karaktärer i böckerna de ger ut. Så vi har stora planer. Vi tycker att alla barn ska ha dockor som visar mångfalden i samhället.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.