Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Foodtech

Svampbolaget rasar en miljard i värdering – skjuter på fabriksöppning

Ramkumar Nair, vd och grundare av Mycorena.

Foodtechbolaget Mycorenas värdering går från 1,5 miljarder till 500 miljoner kronor. "Vi följer bara marknadstrenden", uppger Mycorenas vd och grundare Ramkumar Nair.

Reporter

Foodtechbolaget Mycorena, som är baserat i Göteborg, har ännu inte fått upp produktionskapaciteten för att masstillverka sina svampbaserade produkter. Det speglade sig i resultatet för 2022. 

Omsättningen, som till störst del består av “aktiverat arbete för egen räkning”, steg från 5 till 7,5 miljoner kronor. Men nettoomsättningen, som visar den faktiska försäljningen, sjönk från cirka 400 000 kronor till cirka 300 000 kronor.

Resultatet blev en förlust på på 40,5 miljoner, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2021 då man gick back 21,6 miljoner. 

Bolaget uppger att investeringar i bygget av den första kommersiella fabrik är en förklaring till de ökade förlusterna. Under 2022 ökade antalet anställda till 57 personer. Året innan var medelantalet anställda 19 stycken.

Fullt i kistan

Men trots de ökade förlusterna hade bolaget fortfarande fullt i kassakistan vid årsskiftet. Under februari 2022 tog Mycorena in ungefär 172 miljoner kronor i en nyemission.

Vid den tiden uppsteg bolagets aktiekapital till 131 miljoner kronor. Men efter räkneskapsårets slut har bolaget genomfört en fondemission som förändrat värderingen till drygt en halv miljard kronor.

“För att möjliggöra en bred marknadsföring av Mycorena i framtida nyemissioner har bolaget bytt bolagskategori och konverterat från privat aktiebolag till publikt aktiebolag. Genom en fondemission har bolagets aktiekapital därmed ökats”, skriver bolaget i en notering i sin senaste årsredovisning.

Mycorena har varit med och tagit fram en 3D-printad "lax"-filé gjord på mycoprotein. Foto: Pressbild

Men man ska inte förväxla förändringen i värdet på aktiekapitalet med värderingen på bolaget, enligt Mycorenas vd Ramkumar Nair. Värderingen på bolaget har egentligen rasat.

"Våran 'post money'-värdering från serie A-rundan i mars 2022 var nära 1,5 miljarder kronor. Vi har nu nyligen genomfört en bryggrunda för befintliga aktieägare till en värdering på runt 500 miljoner. Huvudanledningen är på grund av de utmanande villkoren på finansmarknaden. Vi följer bara marknadstrenden", uppger han i ett skriftligt svar.

Fabriksöppning senareläggs

En annan effekt av marknadsläget är att bygget av den första fabriken senarelagts. Prognosen har tidigare varit att den ska invigas någon gång i år – men det har det blivit ändring på.

"Den har blivit försenad på grund av situationen på den finansiella marknaden. Vår nya tidslinje är det fjärde kvartalet 2024", skriver Ramkumar Nair.

När väntar ni er lite större intäkter?
"2025. När fabriken är i gång."

När kan ni realistiskt nå 'break even'?
"Vi arbetar på flera fronter – med möjligheter att licensera ut vår teknologi, som kraftigt kommer att sänka tiden till 'break even'."

Mycorena har utvecklat en proteinkälla och en fettprodukt som kan användas som ingredienser vid produktion av växtbaserade produkter. Man levererar bland annat till Peas of Heaven och Ica. 

Bolaget är också involverat i flera olika utvecklingsprojekt. Bland annat försöker man få till veganska fiskfiléer med hjälp av 3D-printat svampprotein tillsammans med österrikiska Revo Foods i ett projekt som finansieras av bland andra Vinnova.

"Vi håller på att resa kapital just nu. Vår runda är pågående med en attraktiv värdering och har redan staplat upp en grupp av investerare. Vi lanserar också nya samarbetspartners i både Sverige och EU", skriver Ramkumar Nair.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.