Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
STOR INTERVJU

Stefan Jansson: "Inte sant att jag fått sparken – jag sa upp mig själv"

Stefan Jansson. Foto: Jonas Borg.

Strax före lunch gick batteribolaget Polariums styrelse ut med att grundaren Stefan Jansson slutar som vd och att de kommit fram till att det krävs ett nytt ledarskap.<br><br>Men Stefan Jansson säger nu till Impact Loop att han själv sa upp sig, då han och styrelsen saknade förtroende för varandra.<br><br> "En sak har jag lärt mig: Säkerställ att du har en kompetent styrelse som förstår produkten, marknaden och kunderna", säger han i en intervju.

Redaktör och reporter

Det var i ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen som Polariums styrelse skrev att man byter ut vd:n för Polarium.

"Polarium har vuxit snabbt och etablerat sig som ledande inom sitt fält. Under den senaste tiden har bolaget dock inte levererat på sin strategi och de högt uppsatta målen. Styrelsen har därför kommit fram till att det krävs nytt ledarskap för att Polarium fullt ut ska kunna ta vara på sin starka position på marknaden. Vi tackar Stefan Jansson för hans insatser och välkomnar Clas Gunneberg som ny vd för att leda Polarium in i sin nästa fas", sa Carl-Erik Lagercrantz, ordförande Polarium, i en kommentar.

Men när Impact Loop pratar med Stefan Jansson ger han en annan bild av förloppet:

"Jag sa upp mig förra måndagen på ett av de mest ödmjuka sätt man kan. Jag sa till Carl-Erik (Lagercrantz) att vi gjort en häftig resa men att förtroendet mellan mig och styrelsen är ömsesidigt förbrukat”, säger Stefan Jansson till Impact Loop.

Vill inte bråka

Han säger att han inte vill bråka eller sätta sig på tvären, utan bara vill det bästa för det bolag han byggt upp till ett miljardbolag.

"Jag har jobbat dygnet runt varje dag i tio år och det är ett fint bolag som byggts upp över tid, där ett av affärsområdena har lönsamhet i dag. De andra två kommer behöva lite mer kapitaltillskott, och det är vad jag förstår även planen framåt."

Polarium har vuxit till över 2 miljarder kronor sedan starten 2015, men förra året började det knaka i fogarna med utmaningar hos framförallt telekombranschen som är en av Polariums största segment.

Det ledde till ett kraftigt sjunkande resultat – under första halvåret gick bolaget från en rörelsevinst på 139 miljoner kronor till en rörelseförlust på 203 miljoner kronor.

"Det här är en cyklisk marknad där hela telecom-marknaden varit väldigt återhållsam. Det är hela storyn. Nu har vi byggt upp två nya affärsområden som kommer att ta fart, det är jag helt övertygad om", säger Stefan Jansson.

Positivt med ny energi

Att Clas Gunneberg tar över som vd ser han däremot som positivt.

“Man måste acceptera läget och tänker man på bolagets bästa så kanske det är bra med ny energi. Jag är övertygad om att Clas Gunneberg kommer in med ett jättedriv nu och tar stafettpinnen.”

Men det kan inte vara roligt att tvingas lämna bolaget som man grundat?

"Det går att tala om tillvägagångssättet, men det är så det fungerar i den här världen. Jag fokuserar på att vara jättestolt över den här tiden. Sen finns det massa saker man kunde ha gjort på ett annat sätt. Man gör fel och får göra om hela tiden, så fungerar det att bygga bolag. Men en sak har jag lärt mig: Säkerställ att du har en kompetent styrelse som förstår produkten, marknaden och kunderna."

Menar du att Polariums styrelse inte har förståelsen?

"Det kan man tolka hur man vill, men det är min största lärdom. När utmaningar uppstår så behöver alla dra åt samma håll. Det handlar om att lyssna, vara öppen och bygga förtroende. Och det hade även jag kunnat göra bättre, såklart."

Du är fortfarande näst största ägare i bolaget, hur kommer det fungera?

"Bra. Jag tror fortfarande att Polarium kommer lyckas. Jag ser det ju inte som att bolaget fallerat, inte på något sätt, utan vi lyckades i slutet av förra året vända den negativa trenden med fyra raka negativa kvartal. Nu får jag sitta som en mer passiv ägare, och supporta bolaget där de behöver hjälp."

Kommer du att vara fortsatt involverad i Polarium?

"Jag har rättigheter som aktieägare och räknar med att ha en styrelseplats. Framförallt vill jag säkerställa att vi har ett väl fungerande styrelsearbete där styrelsen faktiskt är insatt i alla bolagets utmaningar."

Vad ska du göra nu?

"Nu ska jag ha en underbar sommar, samla energi och fundera på vad nästa steg är i mitt liv."

Polariums och Vargas pressansvariga hänvisar till pressmeddelandet som skickats ut när Impact Loop är i kontakt med dem.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.