Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Impact Loop avslöjar

Staten (och kapitalet) ska bygga enorm plattform för startups och scaleups

Ellinor Bokedal, Sveriges inkubatorer och science parks (SISP). Foto: Thomas Eriksson.

Branschorganisationen för Sveriges inkubatorer och science parks går ihop med näringslivet och gör en storsatsning på svenska startups och scaleups, kan Impact Loop avslöja. “Det är dags att en gång för alla skapa en samlad plats”, säger Ellinor Bokedal, projekt- och kommunikationsansvarig.

Chefredaktör

Hon och hennes team på SISP – Sveriges inkubatorer och science parks – är i detta nu runt och pratar med bolag, investerare och andra aktörer för att få på plats vad som kommer att bli en storsatsning för svenska bolag: en enorm plattform bestående av alla svenska startups och scaleups, tillsammans med data, guider och kontakter till aktörer som stöttar startups.

”Det är dags att en gång för alla skapa en samlad plats för kunskap, information och data över Sveriges startuplandskap och innovationsekosystem”, säger hon över en kaffe på Impact Loops kontor i Stockholm.

Redan över 7 000 bolag

Projektet, som går under arbetsnamnet “Nationell kraftsamling för startups och scaleups”, är fortfarande i sin linda och just nu genomförs en förstudie. Men syftet är tydligt:

“Att få fler innovativa bolag att växa, skala och bli etablerade tillväxtbolag på en global marknad, med sina säten kvar i Sverige”, säger Ellinor Bokedal och fortsätter:

“Sverige är extremt duktiga på att skjuta in pengar i forskning och på att registrera patent, men vi lyckas inte bygga bolag av det i samma takt. Det måste vi ändra på om vi ska hänga med i den globala konkurrensen. Dessutom måste vi arbeta mer effektivt nationellt för att bygga ett starkt Sverige AB genom ekonomiskt tillväxt och fler högkvalificerade arbetstillfällen.”

Vi har över 7 000 startups och scaleups i vår databas

Hon medger att det historiskt gjorts flera liknande satsningar av olika aktörer:

“Men de är långt ifrån kompletta. Vi har över 7 000 startups och scaleups i vår databas. Om vi kan få ihop den datan med annan som finns om målgruppen startups och scaleups, då kan vi kommunicera en korrekt och tydlig bild och vara ‘go-to-platsen’, både för bolagen och andra stakeholders som investerare, intermediärer och utländska intressenter.”

Sätta scaleups på agendan

Hon tror också att plattformen kan hjälpa till att få politiker och andra aktörer att rikta sina insatser rätt.

"Ett jättestort problem är att de flesta inte förstår skillnaden mellan en startup och ett litet till medelstort företag. Det är som natt och dag vilka behov de har. Politikerna tycker att startup-bolagen ska gå till banken och låna pengar. Men de får ju inga lån när de inte kan visa en tydlig vinstkalkyl inom ett år! En deeptech-startup har en uppstartsfas på 5 till 15 år."

Idag finns startups och scaleups inte ens med i den politiska strategin

"Idag finns startups och scaleups inte ens med i den politiska strategin. Och incitamenten hos forskarna på universiteten är inte att bygga bolag, det är att publicera vetenskapliga artiklar och registrera patent."

Ute och pitchar

För att lyckas med det här krävs kapital från både det privata näringslivet och det offentliga. Hur mycket pengar vill Ellinor Bokedal inte uttala sig om men hon och hennes kollegor är just nu ute och pitchar för både myndigheter och familjeägda investerarbolag, så kallade “family offices”.

När tror du att ni fått in pengarna och kan börja jobba med det här?

“Drömscenariot är inom ett halvår.”

Är det statens uppgift att bygga en sådan här plattform?

“Det är statens ansvar att göra det i samverkan med det privata näringslivet. Plattformen ska vara en oberoende organisation, därför ser vi gärna en delad finansiering mellan staten och kapitalet.”

Det finns många som vill göra databaser, som Bonniers Nordic tech list som gick i graven och Swedish tech ecosystem/Dealroom. Jag måste fråga igen, vad ska få just er att lyckas?

“Vi vill inte bygga en ny databas, vi vill samla den data som redan finns, göra den komplett och tillgänglig för alla med data från hela landet. På så sätt kan vi skapa insatser som bygger på heltäckande fakta och både utveckla och marknadsföra det svenska innovationsekosystemet på en och samma plats."

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.