Impact-profilen

Sofia Graflund: “Mitt stora huvudbry är att få ombord långsiktiga partners”

Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace. Foto: Heart Aerospace.

I veckans impact-profil träffar vi Sofia Graflund, COO på Heart Aerospace som bygger elflygplan med Göteborg som bas.

Reporter

Vad gör ni? Kör din hisspitch!

“Vi bygger ett 30-sätes elektriskt hybridplan som ska revolutionera det kommersiella regionala flyget. Vi vill dock inte bara bygga ett elektriskt flygplan utan vi vill vara med och förändra hela den här industrin som behöver ställa om för att nå de klimatmål som är satta."

Vad har ni på gång just nu?

“Vi är fortfarande i en utvecklingsfas där alla olika delar på flygplanet definieras, samtidigt som vi utvecklar den elektriska drivlinan. Det är den kärnteknik som blir nyheten i det här flygplanet som i mycket annat är ett konventionellt plan."

Vad är ditt största huvudbry just nu?

“Det finns idag inga konventionella certifierade leverantörer för exempelvis elektriska motorer av den här storleken vi behöver, eller för ett batteripack på fem ton. Mitt stora huvudbry är att identifiera och få ombord långsiktiga partners runt om i världen med samma vision, och som vill göra det här i samma tempo som vi. Det är ett huvudbry, men samtidigt väldigt spännande."

Vad har ni åstadkommit ett år från nu?

“Om ett år så har vi våra leverantörer som börjat utveckla sina olika delar åt oss i sina produktionsanläggningar. Då har vi också rullat ut vår så kallade demonstrator, som är det fullskaliga flygplan som vi själva bygger i Göteborg för att kunna visa alla system som kommer att finnas i det plan som sen går i produktion.”

Vad har varit mest utmanande i år?

“Det har varit en hajpad bransch med många nya företag som bygger så kallade eVTOLS, eller drönare för flygtaxiverksamhet, där man ser att många nu går under i en vikande konjunktur. Det gör att det både på investerar- och leverantörssidan varit lite avvaktande inför vilka bolag som det är substans i.”

En stor påse pengar eller investerare som bidrar med kunskapskapital. Hur värderar ni det?

“Vi vill ha båda faktiskt. Det jag kan se i den nya greentech-industrin som växer fram är att de strategiska investerarna kommer att vara så mycket viktigare än de varit tidigare. Man behöver någon som kan sätta sitt varumärke, men också sin kunskap. Jag vill helst inte välja, men om jag måste så väljer jag pengar för kunskap kommer vi kunna hitta där ute.”

Vad är INTE impact enligt dig?

“Jag kan tycka att oavsett med vilken inställning man går in i en hållbarhetsfråga eller i ett hållbarhetsmål så är det en impact. Oavsett om man gör något för att tjäna pengar eller framstå i bättre dager så tycker jag att det är ok. Så länge man satsar kapital och resurser in i det och jobbar för det så tycker jag att det är impact.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.