Impact Loop avslöjar

Sellpy rider på second hand-trenden – tar in nya miljoner

Sellpys grundare Michael Arnör, Oskar Nielsen och Philip Gunnstam. Foto: pressbild

Folk handlar second hand som aldrig förr. Nu rider den digitala plattformen för andrahandshandel med kläder Sellpy på vågen och tar in 75 miljoner i nytt kapital. Detta efter att bolaget växt rejält de senaste åren.

Redaktör och reporter

Second hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari 2024, jämfört med föregående månad, visar en rapport från Svensk Handel. Inom modesegmenten närmar sig försäljningen en halv miljard kronor och det handlades mer online än i fysisk butik. Den totala omsättningen för segmentet uppgick i februari till hela 1,7 miljarder, där 60 procent eller drygt en miljard av dessa kommer från e-handeln. I exakta siffror stod mode för 417 miljoner av den omsättningen.

Nu kan Impact Loop avslöja att en spelare inom segmentet, Sellhelp, bolaget bakom Sellpy, har tagit in nytt kapital.

Sellhelp har tidigare gjort flera nyemissioner, bland annat i december 2023 där de också tog in 75 miljoner kronor, med en pre-money-värdering på 2,2 miljarder kronor. Investeraren i denna emission var H&M, som sedan 2019 är bolagets största ägare.

Det framkommer inte vilka som gått in den här gången men dokument från Bolagsverket visar att nuvarande aktieägare har företrädesrätt, varpå man kan anta att det är just existerande ägare med H&M i spetsen som fortsätter den kapitalrunda som gjordes i december.

Värderingen för bolaget ökade till lite under 2,5 miljarder kronor efter att det nya kapitalet tagits in.

Stor tillväxt

Sellhelps intäkter har ökat rejält de senaste åren. Siffrorna för 2023 är inte offentliga än men nettoomsättningen på cirka 737 miljoner kronor under 2022 var en ökning på ungefär 80 på procent från året innan då bolaget omsatte cirka 403 miljoner. Även det negativa rörelseresultatet minskade: -13 miljoner kronor för 2022 och -37 miljoner kronor för 2021.

Bolagets största ägare var, innan emissionen, H&M med 77,76% av aktieandelarna. Bland övriga märks Fnkn Holding, Oskar Nielsen, grundaren Michael Arnör och Gustav Erik Wessman.

Sellhelps styrelse består av Philip Gunnstam (ledamot, ordförande och vice vd), Michael Arnör (ledamot och vd), Oskar Nielsen (ledamot), Ellen Svanström (ledamot), samt Nanna Andersen (ledamot).

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.