Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Energi

Se upp kärnkraftsbolagen! Professorn tar in pengar för att skapa energi med vatten som bränsle

Tore Sveälv och Leif Holmlid. Illustration: Midjourney / Impact Loop.

Kan ren energi skapas med väte från vatten? Det tror deeptech-bolaget Lazerah som efter 30 års arbete fyller på kassan för att kommersialisera sin teknik.

Reporter

När Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin tidigare i år publicerade sin 100-lista över de mest lovande forskningsprojekten på temat “teknik i mänsklighetens tjänst”, fanns Lazerah och bolagets grundare, Leif Holmlid, professor emeritus vid Göteborgs universitet med.

“Världen behöver energi nu. Lazerah har utvecklat en metod kallad annihilering för energi-generering. Den är 100 gånger effektivare än fusion och fungerar i dag, inte kanske om trettio år”, skrev akademin i motiveringen om metoden som beskrivs som något banbrytande i jakten på billig grön energi.

I den forskning som har gjorts har man kunnat se potential för att det kan ge mer energi än andra metoder, som kärnfusion

Tekniken bygger på att väte som finns i vanligt vatten påverkas med laser i små reaktorer där vätekärnorna i ultratätt väte omvandlas fullständigt till energi.

I den forskning som har gjorts på tekniken har man kunnat se potential för att det kan ge mer energi än andra metoder, som kärnfusion. Dessutom tyder forskningen på att tekniken är relativt säker då inga risker för kedjereaktioner har hittats.

Arbetat med tekniken i 30 år

Bakom tekniken som Lazerah arbetar med står alltså grundaren Leif Holmlid, som arbetat med utvecklingen under de senaste trettio åren.

Nu tar bolaget in 8,6 miljoner kronor som öronmärks för att växla upp och ta nästa steg i jakten på det som beskrivs som “framtidens energikälla”.

När Impact Loop ställer frågan om det går att ge klara besked var i utvecklingsfasen Lazerah är, och hur långt från ett steg in på marknad de befinner sig är bolaget dock förteget.

“Det jag kan säga är att vi har tagit in kompetens och har ett väl sammansatt team för att nå de mål som styrelsen satt upp för det närmaste året. Vi har samtidigt etablerat samarbeten med andra aktörer och arbetar hårt med att ta nästa steg i utvecklingen av teknologin", säger Tore Sveälv, styrelseledamot i Lazerah AB och affärsutvecklare i GU Ventures som investerat i bolaget.

Leif Holmlid som skapat tekniken som Lazerahs arbete bygger på och Tore Sveälv, styrelseledamot i bolaget.

"Spännande"

Tore Sveälv konstaterar att de framsteg som nu görs i bolaget och den kommersialisering som siktet är inställt mot är spännande.

“Om vi lyckas med det vi har påbörjat så vore det märkligt om inte Leif Holmlid skulle få ett Nobelpris. Vi sitter på en teknologi som skulle kunna göra många energikällor minst sagt lite onödiga. Med det sagt så tror jag på vikten av att ha en mix av energikällor, men detta skulle bli ett otroligt viktigt bidrag till lösningen på hur vi ska säkra upp det gröna energibehovet utan att skada mänskligheten och naturen.”

Om vi lyckas så vore det märkligt om inte Leif Holmlid skulle få ett Nobelpris

Men kan du säga något om när ni skulle kunna nå verifieringstester av tekniken?

“Om vi pratar om att verifiera i den skalan som man tänker att vi ska kommersialisera tekniken i så ligger det en bit bort. Det jag kan säga är att jag tror inte att vi kommer vara senare dit än andra aktörer som Kärnfull Next eller Blykalla.”

Samtidigt öppnar Tore Sveälv för att ytterligare kapital kommer att tas in under arbetet framåt för att ta projektet i mål.

“Det är klart att om vi får in ytterligare och större kapital så kan vi vara ännu mer effektiva. Vi har som sagt säkrat upp bolaget med bra personer som med kapital i ryggen skulle kunna göra ännu mer på kort tid.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.