IMPACT LOOP COMMUNITY

Dagen efter! Här är 4 röster från BUILD: "Stoppa all nyproduktion"

BUILD blev en succé! Foto och grafik: Jonas Borg / Impact Loop.

I går gick Impact Loops efterlängtade premiärevent BUILD av stapeln på Fållan i Slakthusområdet, Stockholm. Vi fångade fyra röster under dagen som fick svara på samma tre frågor.

Redaktör och reporter

Under dagens gång högg vi i pauserna tag i fyra peppade besökare i vimlet, alla med olika ingångar till impact-branschen. De fick svara på tre ganska kluriga frågor – helt på uppstuds. Vi funderade på:

1. Vad är den största utmaningen du har just nu kopplat till hårdvara och ny grön industri?

2. Vad har ni på gång under 2024?

3. Du vaknar en morgon och ha blivit en impact-superhjälte som kan förändra vad du vill, vad gör du?

Så här svarade de:

Johan Seijmer, vd på cleantech-bolaget Chromafora:

1. "Resa kapital! De stora pengarna och VC-bolagen vill se offtake-agreements sajnade innan de kliver in och ibland är känslan att väldigt många står nedanför mållinjen och hejar. Det är färre som vill ge den här energi-baren som ska hjälpa en över mållinjen. Gapet inför serie A är en utmaning, helt enkelt."

2. "Kommersiell expansion och internationalisering, det är vad vi håller på med. Det går jättebra! Men hade man lagt lika mycket tid på att prata med kunder som att försöka hitta kapital, hade vi haft en ännu bättre utveckling."

3. "Mycket av impact kommer tillbaka till det regulatoriska. Man söker ofta det exakta men jag hade gärna sett att det snarare togs någon typ av inriktningsbeslut så man får saker att hända. Det är så förlösande när direktiven väl kommer på plats. Ibland är det som att någon kör 15 000 kilometer i timmen på Nynäsvägen och ändå diskuterar man om hastighetsbegränsningen ska vara 63 eller 74,2 kilometer i timmen. Låt oss säga: ‘ingen får köra mer än 200 istället."

Anja Halvorsen, marknadschef på fintech-bolaget DBT Capital:

1. "Vi jobbar med finansiering och för oss är det en svårighet att hitta bra säkerheter i den här branschen, för att kunna backa fler bolag. Impact-branschen växer och många söker tidig finansiering. Vår utmaning är att hitta de bolag där vi kan komma in lite senare på deras företagsresa och stötta."

2. "Det som är nytt för oss i år att vi att tecknat avtal med EIF om ett garantiprogram, så vi jobbar just nu med att använda oss av det, med stort fokus på grön omställning och hållbarhet."

3. "Oj! Det är så mycket man vill göra! Hade jag fått göra en sak så hade det varit att göra det enklare för bolag att skala upp, att ta alla de här bra idéerna som finns till marknaden. För det finns så mycket smarta människor där ute! Men jag vill se dem komma ut live, så jag hade velat ha enormt mycket pengar som jag kunde spruta ut på dem!"

Christofer Lee, investment manager på Schibsted Ventures:

1. "Mycket kan gå fel med hårdvara och oftast finns ett stort kapitalbehov som krävs innan product-market-fit. Långa ledtider och kvalitetssäkring med särskilt krav på hållbarhet. Att hitta kompetenta långsiktiga investerare som har erfarenhet och förståelse för detta är en utmaning, där jag tycker att Exeger är ett bolag som lyckats bra med just detta och som borde få mer uppmärksamhet."

2. "Planen är att fortsätta kroka arm med duktiga investerare och entreprenörer med fokus på marknadsplatser."

3. "Nice! Hjärnan säger mig att börja attackera de största utmaningarna på de största marknaderna à la Norrsken och Gates Foundation, men tycker faktiskt det är alarmerande att data visar på att våra ungdomar (och framtidshopp) inte har en mer positiv framtidssyn. Kanske går det att kombinera startup-världens scale up kompetens med forskningsintensiva deeptech-bolag med tydlig samhällsnytta?"

Jenny Ekman, vd och medgrundare Sajkla, ett startup-bolag inom återbruk av möbler till offentliga miljöer:

1. "Det är att våga växa i takt med marknaden, och våga lita på att man är på rätt väg. Ta in kapital, men använda det med tillförsikt och inte ta i för mycket. Se på tillväxtplanen och korrigera den längs vägen när det behövs. Inte stirra sig blind på luftslott! Vi har alltid jobbat empriskt med Sajkla, nära marknaden. Utmaningen blir om proppen går och man gasar för mycket. Så utmaningen är att stanna upp och ha med sig folk som också gör det, och noggrant titta på vad som är nästa steg. Och så överleva tills dess också, haha."

2. "Vi är mitt i en runda som vi hoppas kunna stänga i maj, eventuellt kommer vi delstänga den. Vi har även köpt ut passiva grundare under vintern, så det händer mycket i bolaget. Men vi har bättre framtidsutsikter än någonsin, och jag ser fram emot resten av 2024!"

3. "Jag skulle stoppa all nyproduktion av framförallt möbler! Det finns redan så mycket möbler och jag tror att man allmänt måste våga stoppa saker, för att ändra beteenden. Först skulle det säkert vara jobbigt, men sedan kreativt och roligt."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.