Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Konkursen i Renewcell

Renewcells vd talar ut – därför gick textilåtervinnaren i konkurs: "Finns en felande länk"

Magnus Håkansson, tillförordnad vd på Renewcell. Foto: press.

De beskrevs som textilbranschens hopp.<br> <br> Men på måndagmorgonen lämnade textilåtervinningsbolaget Renewcell in sin konkursansökan.<br> <br> Nu talar bolagets tillförordnade vd, Magnus Håkansson, ut i en intervju med Impact Loop om varför det inte gick hela vägen: <br> <br> → Därför menar han att Renewcell försattes i konkurs<br> → Vad han menar är den felande länken<br> → Hur det har varit att försöka vända skutan

Reporter

När Impact Loop når Renewcells tillförordnade vd, Magnus Håkansson på måndagsmorgonen har han precis lämnat in konkursansökan vid Stockholms Tingsrätt.

Efter en längre tids kräftgång fylld av kursras, vinstvarningar och reviderade försäljningsprognoser nådde textilåtervinningsbolaget till slut vägs ände. Enligt det meddelande till allmänheten som skickades ut är anledningen att man inte lyckats säkra finansieringen för fortsättningen av den strategiska översyn av bolaget som inleddes i november 2023.

“I december lyckades vi landa en tillfällig bryggfinansiering för att fortsätta processen med den strategiska översynen ytterligare ett kvartal. Sedan dess har vi arbetat intensivt med att säkra en långsiktig finansiell lösning där vi har fört samtal med de största aktieägarna, alla långivande banker och med potentiella nya investerare”, säger Magnus Håkansson till Impact Loop.

En process som bolagets ledning alltså inte lyckats nå i mål. Detta samtidigt som bolagets försäljning enligt Magnus Håkansson inte rört sig mot ett positivt håll.

“Behovet av den långa finansieringen härstammar till att försäljningen har varit för låg. Under tiden som den här processen med att hitta former för långsiktig finansiering har försäljningen fortsatt att vara för låg. Därför har de pengar som bryggfinansieringen innebar runnit ut medan vi har letat. Under de senaste dagarna har vi kommit fram till att det inte kommer att komma en långsiktig lösning för bolaget.”

Finns det någon självkritik från er i bolagsledningen?

“Jag tycker det är en rättvis fråga men min bild som kom in i ett senare skede i bolaget är att det är en fin patenterad teknik, med en väl utvecklad produktionsanläggning som får ut en stabil produkt. Det är ett välfungerande företag där det finns en felande länk som jag ser det. Det vi har underskattat är hur långsam modeindustrin är i sin omställning till cirkulära material och att det ledarskap och omsättningstakt som hade behövts där inte har infunnit sig.”

Renewcell listades på First North i november 2020 och såg då kursrusning där aktien handlades runt 282 kronor. Sedan dess har det varit något av en urblåsning där bolaget under det senaste året tappat över 90 procent av sitt värde.

Var det för tidigt att börsnotera bolaget?

“Jag vill inte sätta mig i en situation där jag reviderar beslut som är fattade innan jag började. Men som jag ser det så har bolaget varit väl uppbyggt med förutsättningar att producera på en stabil nivå. Den felande länken är alltså som jag ser det i det läge vi befunnit oss i med en fullskalig organisation och med en produkt som fungerar att efterfrågan från modeindustrin inte har funnits där.”

Du kom själv in för att vända den här skutan. Känns det som ett misslyckande?

“Allting som inte blir exakt som man har tänkt sig blir ju någon grad av det. Företaget var i kris när jag kom in och försäljningen hade störtdykt tiden innan, där det hade blivit uppenbart att industrin inte efterfrågade produkten. Jag känner inte att jag har skapat situationen men jag har inte heller lyckats råda bot på den. Vi har jobbat stenhårt på försäljning under den här perioden där jag själv varit mitt i de samtalen och vet hur trögt det har varit. Alla tycker att omställningen till en hållbar modeindustri är helt avgörande men man är inte beredd att höja tempot för att det ska ske."

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.