Konkursen i Renewcell

Renewcells konkursförvaltare: Har över 35 intressenter

Lars-Henrik Andersson, Cirio Advokatbyrå. Foto: collage av pressbilder.

Intresset för textilåtervinnaren Renewcells konkursbo är högt. Över 35 aktörer har hört av sig till konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokatbyrå. <br><br> Nu skjuts tidsfristen upp för att de mer seriösa budgivarna ska ha tid att förankra sitt bud.<br><br> "Det här är en komplex affär och det får man ha respekt för", säger han.

Det är nu lite över tre veckor sedan tidigare börsnoterade Renewcell, som tillverkar en cellulosamassa av återvunna textilier, försattes i konkurs.

Enligt bolaget var orsaken att man inte lyckades säkra finansieringen, trots samtal med en rad finansiärer. Även efterfrågan var lägre än man tänkt sig.

"Alla tycker att omställningen till en hållbar modeindustri är helt avgörande men man är inte beredd att höja tempot för att det ska ske", sa Renewcells tillförordnade vd Magnus Håkansson till Impact Loop i samband med konkursen.

Nu ska konkursboet säljas, och Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokatbyrå har utsetts till konkursförvaltare med ansvar för affären.

I fredags meddelade han att tidsfristen för att lämna ett anbud förlängdes till den 28 mars.

"Skälet var att några av de mest trovärdiga budgivarna behövde mer tid för att förankra sitt bud. Det här är en komplex affär och det får man ha respekt för”, säger Lars-Henrik Andersson till Impact Loop.

Hur många är intresserade av konkursboet?

"Det är plus 35 stycken som vi har skickat material till. Det har varit ett stort medialt intresse så det är inte konstigt att många hör av sig, men jag kan inte säga hur många av dem som kommer att vilja lägga ett bud."

Vad är det för typ av aktörer?

"Det är både finansiella köpare, alltså private equity eller liknande, och industriella köpare, alltså bolag i samma bransch eller som verkar i kedjan från råmaterial till produkt. Och så finns det kombinationer som är ett konsortium av båda. Det är både svenska och utländska aktörer."

Du sa själv att det är en komplex affär, hur fungerar det för köparen?

"Några av dem har delvis redan gjort en due diligence på bolaget tidigare och kan verksamheten ganska bra. Men det finns också de som kommer att behöva göra en sådan, och så ordnar vi besök på fabriken för de som vill. Det gäller också att man förstår de legala aspekterna som kommer av att man köper konkursboet."

Hur ser du på Renewcell som bolag?

"Min uppfattning är att de tekniska förutsättningarna finns och produktionskapaciteten är god. Där är man på en bra plats. Det man behöver ge lite mer tid är att marknaden behöver komma ikapp. Där ser det ut som att man har en del att göra."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.