EXKLUSIVT PÅ IMPACT LOOP

Deras vete kan odlas på "död" mark – nu kliver tortilla-jättens investerare in

Elén Faxö, vd. Foto: OlsAro.

Agtech-bolaget OlsAro utvecklar vetesorter som kan odlas på mark som annars är obrukbar. Nu kliver matjätten Pauligs innovationsarm, Pinc, in med kapital.<br><br>"Kan man utveckla odlandet av vete så förändrar det mycket", säger Marika King, chef för Pinc, vars moderbolag bakar miljarder (!) tortillas varje år.

Redaktör och reporter

Impact Loop har tidigare skrivit om OlsAro, vars produkt utvecklats av en grupp svenska forskare under 10 år. De hittade ett sätt att förändra motståndskraften mot salt i vete, vilket betyder att vetet plötsligt kan odlas på mark som tidigare ansågs obrukbar.

Inte bara betyder det att skördekapaciteten ökar – det kan också betyda en extra odlingssäsong på annars obrukbar mark under torrperioder.

Nu tar OlsAro, som idag leds av vd Elén Faxö, in 2,5 miljoner euro (motsvarande drygt 29 miljoner kronor) från nederländska food- och agtech-investeraren Future Food Fund och svenska Pinc, som är matjätten Pauligs innovationsarm i Sverige. Dessutom deltar riskkapitalbolagen AgFunder, FLORA Ventures och Mudcake i rundan.

Pengarna ska användas till OlsAro expansion, där de ska ta sina fältförsök från Bangladesh till Pakistan, Kenya, Oman, Nepal och snart även Australien och Indien.

"Med teknik som bygger på tio års forskning befinner vi oss nu i en unik position att dra nytta av framsteg inom AI och växtbioteknik och göra skillnad för den globala livsmedelsförsörjningen. Finansieringen kommer hjälpa oss att snabba på utvecklingen och skala upp, både teknologiskt och kommersiellt. Vi ser fram emot att samarbeta med denna kompetenta samling av investerare för att tillsammans växla upp OlsAro mot målet om ett hållbart matsystem", säger Elén Faxö, vd för OlsAro.

Se bara på hur mycket vetetortillas vi äter – bara Paulig bakar 2,5 miljarder varje år för den europeiska marknaden
Marika King, chef över Pinc som investerat i OlsAro. Foto: pressbild.

Globala investerare

Hon är nöjd med att det är just dessa aktörer som investerar.

“Det är ett starkt gäng investerare, alla tillhör de starkaste i världen inom agri- och foodtech. De kommer ge oss en fin skjuts framåt med deras kompetens och nätverk, så vi är både stolta och nöjda."

Marika King, chef för Pinc, säger till Impact Loop att OlsAro är ett bra exempel på bolag med unik teknologi som gör skillnad:

"Kan man utveckla odlandet av vete så förändrar det mycket. Se bara på hur mycket vetetortillas vi äter – bara Paulig bakar 2,5 miljarder varje år för den europeiska marknaden. Men den här frågan är såklart viktig för hela världen”, säger Marika King, chef för PINC till Impact Loop och fortsätter:

"OlsAros resultat är imponerande. Kombinationen av en långsiktig vetenskaplig erfarenhet och nya, moderna sätt att hantera data och AI gör OlsAro unika, och vi ser fram emot att se vad teamet kan skapa framöver."

Elén Faxö med grundare och team. Foto: OlsAro.

Unik AI-lösning

Nu ska bolaget att skala upp sin teknologi och kommersiella räckvidd, vilket enligt OlsAro är avgörande i en tid då klimatförändringarna hotar vår livsmedelsförsörjning. En stor del av världens åkermark lider nämligen av saltkontaminering på grund av stigande havsnivåer, översvämningar och intensivt jordbruk, vilket särskilt drabbar Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Afrika.

OlsAros salttoleranta vete har i tidiga fälttester visat potential till att kunna öka skörden med 52 procent på saltkontaminerade jordar i Bangladesh. Ambitionen är även att expandera plattformen till att möjliggöra klimatanpassning av andra grödor framöver.

Tidigare har OlsAro fått finansiering från bland annat GU Ventures, Vasa Angels och Öste Ventures, den senare som är Oatlys grundare Björn och Rickard Östes investeringsbolag.

OlsAro Crop Biotech

Startår: 2013

Grundare: Olof Olsson och Henrik Aronsson.

Vd: Elén Faxö

Nettoomsättning 2022: Ingen försäljning igång ännu.

Resultat 2022: cirka -1 miljon kr

Urval av investerare: Future Food Fund, Pinc, AgFunder, FLORA Ventures, Mudcake, GU Ventures, Vasa Angels och Öste Ventures.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.