deeptech

Lanserar handbok för att hjälpa hårdvarubolagen att skala: "Kan göra mest impact"

Christian zu Jeddeloh. Foto: Norrsken VC.

Att bygga ett storskaligt klimatbolag med hårdvara som bas är inte det lättaste. Men det finns kapital och kunskap om man bara spelar sina kort rätt. Det menar Norrsken VC, som tillsammans med Planet A Ventures och Speedinvest lanserar en handbok för klimathårdvarubolag.<br><br> "Vi vill bidra till att skapa ett gemensamt språk för den här sektorn", säger Christian zu Jeddeloh, partner på Norrsken VC.

Reporter

Vilka gemensamma nämnare finns det för bolag som vill bygga hårdvara inom klimatsektorn? I en ny satsning samlas konkreta tips, resurser, grafer och listor i ett lekfullt format på plattformen Notion.

Projektet är ett samarbete mellan Norrsken VC, Planet A Ventures och Speedinvest. Utöver intervjuer med 118 investerare och 142 grundare, har man även hämtat investeringsdata från marknadspattformen NetZero Insights.

Christian zu Jeddeloh är partner på Norrsken VC i Stockholm. Han har varit delaktig i att ta fram den nya handboken.

”Vi har pratat med aktörer inom hela ekosystemet – från forskare och universitet till investerare och entreprenörer. Det är tydligt att hårdvaruutveckling arbetar med helt andra parametrar än mjukvara, och det ville vi få fram på ett pedagogiskt sätt.”

Hur kommer det sig att fokus hamnade på just klimathårdvara?

”Dels för att det är det område som kan göra mest impact. Men det handlar också om att de här bolagen har mycket gemensamma utmaningar, med uppskalningsprocessen, leverantörskedjorna, låga marginaler, samt hur man beräknar sitt avtryck. Det finns förstås ingen one-size-fits-all-lösning, men vi vill bidra till att skapa ett gemensamt språk för den här sektorn.”

Likt många inom deeptech-dammen ser Christian zu Jeddeloh ett oroväckande glapp mellan forskning och kommersialisering.

”I Europa finns mycket fantastisk forskning, men vi har inte varit lika bra som USA på att bolagisera och ta innovationerna till marknaden. Då kan vi inte heller nå den skala som krävs.”

Det måste varit lärorikt för er också att ta fram boken?

”Verkligen, det kommer underlätta även för oss som investerare att ha gemensamma referensramar. Vår playbook beskriver fältet och är tänkt som ett startskott, inte en lösning. Om 5-10 år har språket förmodligen utvecklats ännu mer, men just nu är det en utmärkt guide för bolag som vill ge sig ut på en VC-backad resa.”

Många upplever att det är svårare att resa kapital i dag?

”Det är absolut inte som 2021-2022, då många undermåliga bolag fick in väldigt mycket pengar. Samtidigt har det aldrig funnits så många klimatfonder och talanger som i dag. Det finns mer kapital än för tio år sedan, det är bara svårare att få tillgång. Hårdvarubolag behöver dessutom en diversifierad approach, med många olika typer av kapital.”

Trots stora utmaningar ser Christian zu Jeddeloh positivt på framtiden.

”Vi har spännande makrotrender, med billigare förnybar energi, bättre batterier och kostnadsreduktioner inom en rad viktiga områden. Allt fler fonder fokuserar dessutom på First of a kind-teknologier (FOAK), vilket är en väldigt spännande utveckling. Att skapa den här bryggan mellan forskning och kommersialisering kommer vara ett viktigt arbete för oss under de kommande åren.”

Här finns hela playbooken att läsa på Notion.

Psst! Impact Loop har en meetup på just detta tema och att finansiera ny innovation den 12 april kl 8.30-10 i Stockholm. Anmäl dig här – bara för medlemmar!

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.