Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Riskkapital

Nya riskkapitalbolaget letar efter impact-bolag – det här siktar de in sig på

Tero Mennander, General Partner på Ventech. Foto: press.

Franska Ventech öppnar ett kontor i Stockholm. Riskkapitalbolaget är inriktat på startups inom techsektorn – men vill fokusera lite extra på ett visst område. “Det kommer finnas många intressanta impact-investeringar att göra här framöver”, säger Tero Mennander, General Partner på Ventech.

Reporter

Paris, München, Berlin, Shanghai, Hongkong, Helsingfors och nu Stockholm. Den svenska huvudstaden blir franskgrundade Ventechs sjunde kontor. Riskkapitalbolaget gör investeringar i tidiga skeden i startups inom bland annat B2B SaaS, vertikal AI och digital hälsa – men man fokuserar även stort på impact.

“Vi upplever att det svenska startup-landskapet verkligen vibrerar och är fyllt av många, starka och innovativa startups och entreprenörer som lyckats nå internationell framgång. Självklart vill vi öka vår investeringstakt här. Och för att göra det tror vi stenhårt på att ha en lokal närvaro med ett lokalt team för att skapa värde för entreprenörer och deras bolag”, säger Tero Mennander.

Har en mörkgrön fond

Sedan tidigare har man fonden AFI Ventures som är dedikerad till impact-investeringar. Den är klassad som en artikel 9-fond, även kallad mörkgrön, enligt EU:s klassificeringsdirektiv för finansiella produkter, SFRD. 

“Vi ser att Norden, och särskilt Sverige, är föregångare i Europa när det gäller ‘impact’. Här har man haft ett ESG-tänk långt innan begreppet ESG ens uppfanns. Antalet impact-startups i Sverige är superhögt. Det i kombination med ett stort antal duktiga svenska serieentreprenörer gör att vi som investerare är övertygade om att det kommer finnas många intressanta impact-investeringar att göra här framöver”, säger Tero Mennander. 

AFI Ventures är en såddfond som inriktar sig på investeringar i bland annat klimatåtgärder, sociala förändringar samt ansvarsfull konsumtion och produktion.

Vad för typ område eller bolag inom impact är ni ute efter i Sverige?
“Vi tittar faktiskt väldigt brett och på alla sorters impact-bolag, allt från ‘climate action’ till hälsa. Helst ska bolagen ha en stark komponent av ny teknik och hög innovationshöjd.”

Vilken storlek av investeringar är ni ute efter?
Vi leder, eller co-leder, investeringar i ‘late seed’ och i A-rundor i storleken 2 till 5 miljoner euro. Det händer att vi ibland investerar i bolag i senare skeden, men vanligast är att vi går vi in tidigt. Och som långsiktig supporter så fortsätter vi oftast att investera i de efterföljande investeringsrundorna fram till en exit.”

Han ska leda jakten

Just nu är mer består mer än 20 procent av Ventechs portfölj av nordiska bolag. I Sverige har man tidigare investerat i fyra bolag: Mindler, Albacross, Freespee och Capcito. Nu när man etablerat ett kontor i Sverige är tanken att göra nya investeringar varje år.

“Vi har ingen öronmärkt påse pengar för Sverige, men med tanke på den takt vi har haft hittills, och nu när vi öppnar ett kontor i Sverige, räknar vi med att göra två till tre nya investeringar per år”, säger Tero Mennander. 

Ventech har rekryterat entreprenören och investeraren Joel Uddén för att leda verksamheten i Stockholm. Han har tidigare grundat SafeSend och FuildSurveys Sweden, som båda blivit uppköpta. Han har även tidigare jobbat med investeringar på norska Oljefonden, Handelsbanken Ventures och Subvenio Invest.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.