Begagnat

Ny rapport: Tre av fyra svenskar har handlat second hand

Myrornas vd Caroline Andermatt. Foto: Tomas Gunnarsson.

Det har skett ett skifte i hur ofta folk handlar begagnat. Hela 75 procent har köpt kläder eller prylar second hand det senaste året, visar en stor rapport från second hand-kedjan Myrorna som släpptes på tisdagen.

Second hand-shopping har blivit en integrerad del av svenskarnas konsumtionsvanor, enligt Myrornas nya rapport Second hand-rapporten 2024.

Från att bara en tredjedel av svenskarna handlade kläder second hand för fem år sedan, visar den nya rapporten att 75 procent nu har köpt kläder eller prylar second hand under det senaste året.

"Sverige står bokstavligen mitt i ett skifte där second hand går från undantag till regel för en stor majoritet av svenskarna. Medvetenheten om klädernas och prylarnas påverkan har skapat verklig beteendeförändring, branschen växer så det knakar. Second hand är trendigt, och nu står vi och hela vår bransch inför utmaningen att se till att den här trenden permanenteras, för planetens skull", säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna, och tillägger:

"Dessutom behöver vi politiska beslut som främjar en mer hållbar konsumtion, insatser för att vårda det vi redan har, och modiga företag som vågar stå upp för vår planet."

Miljardomsättning i februari

Enligt Svensk Handel omsatte second hand 1,7 miljarder kronor i februari, vilket är en markant ökning jämfört med samma månad förra året. Trenden kan bekräftas av Myrorna. Under första kvartalet 2024 ökade försäljningen med drygt 12 procent jämfört med samma period förra året.

Myrornas rapport visar att nio av tio handlar second hand av ekonomiska skäl, men 78 procent även av miljömässiga skäl. En av fyra tycker att det är ett kul sätt att handla på. I den yngre åldersgruppen (15-35) är de miljömässiga själen viktigare. Åtta av tio svenskar anser också att det är viktigt att köpa och använda second hand för att hantera klimatproblemen.

"Det tar lång tid att förändra beteenden, men genom vår undersökning blir det tydligt att viljan finns där. På fem år har vi gjort en förflyttning och positiv attitydförändring gentemot second hand. Betyder det att om ytterligare fem år handlar alla svenskar kläder och prylar second hand? Jag hoppas det", säger Caroline Andermatt.

Kläder och mode lockar mest second hand-shopping, där fyra av tio svenskar har köpt minst ett klädesplagg begagnat det senaste året. Porslin (26 procent), möbler (25 procent) och böcker (24 procent) är också saker svenskarna letat efter.

Undersökningen till rapporten genomfördes online med män och kvinnor i åldrarna 15–80 år i Sverige mellan den 30 november och 11 december 2023.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.