Retail

Nu ska hans Kamprad-backade stövel ut och säljas: "Världsmarknad"

Sam Issa, grundare och vd på Nano Textile Solutions. Foto: press.

Han har tagit fram en tråd som med ett knapptryck kan minska och öka storleken på kläder – och backats av Ingvar Kamprads stiftelse. <br><br> Nu har Sam Issa, grundare av Nano Textile Solutions i Linköping, tagit sig över den första, svåra fasen i företagarresan: att få klart sin produkt och få ut den till kund. <br><br> Men kan det finnas en ännu större marknad för tekniken som ska minska klädsvinn?

Reporter

Impact Loop har tidigare rapporterat om textiltech-bolaget Nano Textile Solutions, dess grundare Sam Issa och den teknik han utvecklat. Det handlar om en tråd med minneseffekt som sys in i plagg, och därmed kan göra att storlekar på kläder och skor kan förändras – med ett knapptryck.

Bolaget, som bland annat backats av Entreprenör Invest som ägs av Ingvar Kamprads stiftelse, har sedan i somras genomgått och slutfört tester för att säkerställa tekniken.

Grönt ljus för tekniken

Nu är en första produkt i princip klar – en ridstövel där skaftet kan ändras, som gjorts i samarbete med den svenska ridsportgiganten Hööks.

"Vi har jobbat hårt med infrastruktur för att fylla ut alla industriella processer och där är vi nästan i mål nu. Vi har därefter kommit med i topp 30 innovationer på Spoga Horse tidigare i februari – världens ledande B2B-mässa i Tyskland. Därför har vi bestämt oss för att det är rätt läge nu att lansera den första produkten i samband med Göteborg Horse Show senare i februari."

Enligt Sam Issa kommer kunder där att kunna se och testa ridstöveln som man kommer att ta order på i första läget.

"Det blir ett bra tillfälle att känna på pulsen av en kritisk massa av slutkunder där vi också får chansen att visa att tekniken fungerar och att vi kan storleksjustera produkter för alla som vill testa", säger Sam Issa.

Nu håller man på att installera industriella vävstolar och maskiner hos bolagets produktionspartner.

"När produktionsutrustningen är helt på plats så ser jag att vi kan ta steg från en första order på material till 1 000 par stövlar till 10 000 par relativt snabbt."

Det är en världsmarknad där det ser ungefär likadant ut över hela jorden

Att Nano Textile Solutions första produkt är en ridstövel som utvecklats i samarbete med svenska ridsportbolaget Hööks har inneburit att fler internationella aktörer inom segmentet har fått upp ögonen för tekniken. Något som Sam Issa beskriver som positivt och en plattform för att etablera sig just inom ridsport.

"Det är flera stora varumärken och producenter inom ridsport som visat intresse. Men vi är väldigt strategiska i det läget vi är i med den industriella processen. Vi kommer gräva där vi står som steg ett med Sverige och Norden för att sen i kontrollerad takt skala upp på europeiska och sedan globala marknader med ett större antal kunder. Med tanke på att vi har patent på tekniken så är frågan om att hålla i nu och vara strategiska i vår tillväxt en av de viktigaste faktorerna vi står inför."

Tråden med minneseffekt. Foto: Nano Textile Solutions.

Tittar på en annan marknad

Samtidigt har det under teknikutvecklingens gång även öppnats andra dörrar som kan leda till en världsmarknad – i ett helt annat segment.

"Vi har kommit i kontakt med flera aktörer som arbetar mot den ortopediska marknaden kopplat till skor, proteser och stödhjälpmedel. När vi förstod att den typen av produkter är fasta idag och måste byggas om eller ersättas med nya om brukarens storlek förändras så var det en ögonöppnare. Där finns en världsmarknad där vår teknik kan knäcka koden och helt förändra en bransch i grunden", säger Sam Issa.

Han menar att det nu är ett affärsområde som bolaget jobbar intensivt med och som de bedömer kan ge en raketartad tillväxt framåt.

"Det är en världsmarknad där det ser ungefär likadant ut över hela jorden. En viss procent av varje befolkning har den typen av problematik så att de behöver hjälpmedel. Bara i Tyskland handlar det om ungefär sju miljoner personer som har problem med fötterna och som behöver den typen av teknik där vår nanotråd kan hjälpa till att storleksanpassa."

Samtidigt är han mer förtegen om var i diskussionerna med potentiella kunder det svenska impact-bolaget är.

"Jag kan inte säga så mycket mer än att jag har skrivit på en rad sekretessavtal med stora varumärken så jag kan inte berätta så mycket mer idag."

Nano Textile Solutions tråd med minneseffekt som sys in i plagg och kan minska och öka storleken med ett knapptryck. Nu har en stövel tagits fram med ridsportmärket Hööks.

Förbereder större kapitalrunda

Nano Textile Solutions har som tidigare nämnts tagit in runt 9 miljoner i en första såddrunda. Nu uppger Sam Issa att bolaget planerar att gå ut med en ny och större runda.

"Vi räknar med att inleda en runda under fjärde kvartalet i år. Fram tills dess så har vi gjort en marknadsintroduktion för ridstövlar och ska också ha ett flertal projekt igång inom ortopediska marknaden, så kapitalanskaffningen kommer att handla om tillväxt."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.