Återvinning

Nu kan chipspåsen pantas – syskonen får in matjätten som storkund

Berfin Roza Mert och Suwar Mert, grundare av Bower. Foto: Pressbild och collage av Impact Loop.

Mer än hälften av alla plastförpackningar hamnar i hushållssoporna istället för att sorteras och samlas in. Det vill återvinningsappen Bower förändra med ett nytt samarbete med matjätten Orkla.

Chefredaktör

Trots att Sverige är en av världens ledande nationer i återvinning, hamnar fortfarande mer än hälften av alla plastförpackningar i hushållssoporna och inte i återvinningsstationer.

Det problemet vill svenska återvinningsappen Bower, grundat av syskonen Suwar Mert och Berfin Roza Mert, lösa. Deras app gör det möjligt för konsumenter att skanna sina förpackningar i en app och återvinna dem vid återvinningsstationer, för att samtidigt samla poäng som kan omvandlas till pengar, kuponger eller doneras till välgörenhet.

Nu inleder man ett samarbete med matjätten Orkla, så att konsumenter kan panta produkter som chipspåsar från OLW, tandkrämstubbar från Jordan, och tvålförpackningar från Family Fresh, och samtidigt få pengar för det.

"Det slängs alldeles för mycket plast i de vanliga soporna. I Sverige är vi duktiga på att samla in och återvinna glas och metall, men vi är dåliga på att återvinna plast. Stora mängder plast bränns upp i stället för att återvinnas. Vi hoppas att vi kan öka mängden insamlad plast genom att ge konsumenterna ytterligare ett incitament", säger Sofia Johard, varumärkesansvarig för OLW på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

80 miljoner chipspåsar

Sverige säljer årligen omkring 80 miljoner chipspåsar, där många produceras i Filipstad, hem för Sveriges populära snacks som Cheez Doodles. I Falun ligger Orkla Care Sveriges anläggning, där flera av landets mest sålda hygienprodukter tillverkas, däribland duschcreme Family Fresh och tandkräm från Jordan.

"Vi vill att återvinning av alla våra förpackningar ska bli en del av vardagen och hoppas att samarbetet med Bower kan bidra till det. Givet vår storlek har vi stor möjlighet att göra skillnad om fler av våra konsumenter lämnar in sina använda förpackningar för återvinning", säger Orane Lolon Ejlertsson, varumärkesansvarig på Orkla Care Sverige.

Bower omsatte 8,8 miljoner kronor 2022 med ett rörelseresultat (EBITDA) på -14 miljoner kronor. Siffrorna för 2023 är ännu inte publika.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.