EXKLUSIV INTERVJU

Norrsken VC ska hitta minst 30 impact-bolag – här är vad de letar efter

Foto: Pressbilder.

Norrsken VC har tagit in 3,7 miljarder kronor i en rekordstor fond för att investera i ännu mer impact. I en exklusiv intervju med Impact Loop berättar nu Tove Larsson och David Frykman, general partners på Norrsken VC om:<br><br> → Vilka nischer och bolag de tittar på<br> → Vilka impact-branscher det kommer att hända mycket inom<br> → Entreprenörer de vill investera i: "En ny typ av grundare som är helt i linje med oss"

Redaktör och reporter

Den gängse definitionen av impact-bolag är ganska enkel. Det handlar om företag som vill bidra till att något av FN:s 17 globala mål för en hållbar utveckling uppnås.

Därmed är paletten av bolag på jakt efter kapital bred. Många vill förändra världen till det bättre, växa sig större och göra affärer. Samtidigt kan en erfaren investerare i impact som Norrsken VC, med sju års erfarenhet och perspektiv, se vad som är extra intressant just nu. Så: vad är hett?

"Vi har valt att vara impact-agnostiker. Vi vill hitta och följa de allra bästa entreprenörerna som har stora möjligheter att skala upp. Vår tidigare fond har vi investerat till cirka 80 procent i bolag som arbetar med klimat. Vi ser att energifrågan är stor och att det hänt enormt mycket där under de senaste åren", säger Tove Larsson, general partner på Norrsken VC, till Impact Loop.

Kollegan David Frykman, också general partner på bolaget, fyller i:

“När det kommer till klimat kommer vi fortsätta investera där. Där finns många duktiga entreprenörer, och det är där de största möjligheterna att göra impact finns och det är även där de största affärsmöjligheterna finns”, säger han.

Vad finns det för kriterier när ni letar efter de här minst 30 nya bolagen att investera i?

“Vi letar efter nästa generations grundare som verkligen vill och kommer göra positiv skillnad. Vi investerar oftast i seed- eller serie A-rundor. En normal investering från oss ligger på mellan 2 och 6 miljoner euro" (alltså 23–70 miljoner kronor, Impact Loops tillägg), säger Tove Larsson.

Att vissa impact-bolag kanske inte har lika lätt att snabbt skala som exempelvis ett mjukvarubolag är ingenting som oroar dem. Inte heller tuffare tider på marknaden.

“I grunden är det en enorm affärsmöjlighet att arbeta med vår tids största utmaningar. Tittar man på vår befintliga portfölj är det många bolag som går väldigt bra, trots att de senaste åren varit turbulenta på marknaden. Vi tror att det beror på att de jobbar med de här långsiktiga frågorna, de blir mindre känsliga", säger David Frykman.

Höga krav ger kapital

Fonden klassificeras som en artikel 9-fond, även kallad "mörkgrön" fond, vilket innebär att samtliga investeringar är inriktade på att ha en tydlig miljömässig eller social påverkan.

“Det är väldigt positivt eftersom det ställer krav på en transparens om man gör impact eller inte. Det här är något vi alltid arbetat med hela tiden, att säkerställa de här sakerna, men en enorm uppsida med den här klassificeringen är att det öppnar stora poler med kapital. Artikel 8- och 9-fonder har blivit jättestora i Europa", säger David Frykman.

Hur ser ni på impact-begreppet? Används det för brett och av för många som inte gör verklig impact?

“Nej, det vet jag inte. Vi använder en tydlig definition utifrån FN:s hållbarhetsmål och det gör många andra också. Impact växer som en finansiell enhet. Fler investerare och nya fonder kommer in och det är verkligen en rörelse nu. Nu vaknar kapitalet!”, säger Tove Larsson och fortsätter:

“Vi ser även en ny typ av grundare som är helt i linje med oss. Ofta är det serieentreprenörer som känner att 'ska jag orka göra den här resan en gång till måste det vara något som bidrar positivt'."

Inom biologisk mångfald kommer det att hända massor framåt

Målet: 100 procent impact

Norrsken VC har gjort cirka 50 investeringar hittills. Men vilken har varit bäst? Det visar sig vara svårt att peka ut en specifik.

"Några exempel på väldigt starka investeringar är Northvolt, Einride och Heart Aerospace. Extra kul är att vi ser lyckade investeringar i Tyskland och Storbritannien. Framförallt ser vi att det fortfarande finns väldigt stora möjligheter. Världen över går bara en procent av alla investeringar till impact. Vår vision är att det ska vara hundra procent", säger David Frykman.

Investeringar i hårdvara är hett. Fokuserar ni också på det?

"Vi insåg ganska tidigt att klimatförändringarna inte kommer att lösas med en ny app, utan det kommer att krävas ny teknik och hårdvara. Så absolut, delar av fonden kommer att vara fokuserad på hårdvaru- eller hårdvarurelaterade verksamheter."

Vad blir nästa stora grej inom impact?

"Inom biologisk mångfald kommer det att hända massor framåt. Även inom cement och byggd miljö", säger Tove Larsson.

David Frykman får sista ordet:

"Det har ännu inte kommit några riktigt skalbara lösningar inom geologisk lagring av koldioxid (CCS). Det kommer att behövas. Sedan tror jag också, tyvärr, att vi kommer se en ökning av bolag som riktar sig mot 'adaption'. Det vill säga hur vi kan lära oss leva med de klimatförändringar som redan skett."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.