Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Adaptation solutions

En halv miljard till "adaptation solutions" – kan göra impact-bolagen till vinnare

Douglas Hellström, försäljningsansvarig på Noaq. Foto: Pressbild. Collage: Impact Loop.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått en halv miljard att fördela till svenska kommuner för att skydda mot naturolyckor som översvämningar och skred, bland annat till följd av klimatförändringarna. Pengarna kan nu komma svenska impact-bolag till handa.

Reporter

En av huvuduppgifterna för MSB är att förebygga effekterna av naturhändelser med negativa samhällseffekter som översvämningar och skogsbränder. I takt med klimatförändringarna har risken för den typen av naturolyckor globalt ökat dramatiskt, men också i Sverige.

För att säkra upp skyddet mot effekterna har myndigheten fått i uppdrag att fördela ut de statliga anslag som kommuner kan ta del av för att stärka upp sin beredskap. Under 2023 delade MSB ut 475 miljoner till 19 av Sveriges kommuner som ansökt om bidrag.

“Under året som gått har vi sett exempel på hur naturolyckor kan påverka våra samhällen, med översvämningar, skred och slamströmmar”, säger Ida Axelsson Wall, handläggare på MSB i en kommentar.

Öppnar för ansökningar

Nu meddelar myndigheten att man öppnat den första av årets två ansökningsperioder om statliga medel som stänger i mars. Den andra inleds i juni och sträcker sig fram till början av september. Anslaget för 2024 har samtidigt höjts från föregående år. Enligt MSB har myndigheten nu runt 506 miljoner att fördela ut till kommunerna.

Att det sker en uppstärkning av statliga medel mot effekter av en ökning av naturolyckor har inte bara en positiv effekt för de samhällen som riskerar att drabbas. Det innebär också att de impact-bolag som jobbar med anpassningslösningar som ska hantera effekter av klimatförändringar kan få ytterligare luft under vingarna.

En sådan aktör är Hudiksvallsbolaget  Noaq som utvecklat ett självförankrande lättviktsskydd för att hantera stora vattenmängder och störtfloder. Bolaget säljer till ett 40-tal länder där kommuner och statliga aktörer är den vanligaste kundsegmentet.

Skyddsvallar från svenska impact-bolaget Noaq under en översvämning i Tyskland. Foto: Räddningstjänsten i Kufstein.

“Den ökning av översvämningar som vi såg här hemma i Sverige under förra året har ökat intresset för våra produkter, men vi har inte sett en större försäljningsökning ännu. Det vi kan konstatera är att man fortfarande är väldigt reaktiv med den här typen av skydd. Man köper när det händer saker annars ser man det mer som en stor kostnad", säger Douglas Hellström, försäljningsansvarig på Noaq.

Han tror att den ökning av översvämningar som skett i Sverige och andra länder under det gångna året kommer innebära en fortsatt ökning av intresset för bolagets produkter där anslagen från MSB kan få en betydande roll.

“När vi nu kan se resultaten efter de översvämningar som skedde 2023 så hoppas jag på en positiv effekt där man ser över behoven av den här typen av skydd. Det är en tydlig signal att MSB nu har sett att det finns ett behov av att hjälpa till att stärka upp delar, men vi har ännu inte sett någon större effekt av det på den svenska marknaden.”

Hoppas på beslut om förstärkning

Sedan Noaq startade 2013 har bolaget riktat sitt fokus utanför Sveriges gränser där översvämningar varit ett större och mer återkommande problem än här på hemmaplan. Enligt Douglas Hellström har bolaget nu riktat allt större kraft mot den svenska marknaden i takt med de ökade översvämningarna som sker här.

“Det är otroligt tragiskt med översvämningar, men det mest frustrerande är att vi vet att i de flesta fall så skulle man kunna skydda sig med rätt grejer. Vi hoppas att den ökade problematiken i Sverige leder till att man tar ytterligare beslut om att förstärka upp samhället i stort. Att MSB nu gör de här satsningarna tyder på att det rör sig åt rätt håll”, säger Douglas Hellström.

LÄS MER: Störtfloder och extremtorka – hit letar sig kapitalet när katastroferna ökar

Noaq Flood Protection AB

Startår: 2013

Grundare och vd: Sigurd Melin

Nettoomsättning 2022: 41,1 milj kr

Rörelseresultat 2022: 2,2 milj kr

Största ägare/investerare: Sigurd Melin, Almi Invest

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.