Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Ny på jobbet

Mestro-vd:n byter roll och får nordiskt ansvar: "Jätteglad för den här chansen"

Kristin Berg får en ny roll på Mestro. Foto: pressbild.

I mars köpte mjukvarujätten EG upp energibolaget Mestro och avnoterade det från börsen. Nu kliver Mestros vd Kristin Berg in i en ny roll som chef över EGs facilitet- och energiområde i Norden. "Det här en fantastisk möjlighet och utvecklingsresa", säger hon till Impact Loop.

Reporter

Impact Loop rapporterade nyligen om de svenska energidatabolagens växande framfart i kölvattnet av höga elpriser och allt tuffare klimatrapporteringskrav. Ett av bolagen var Mestro, vars energiuppföljningsplattform för fastigheter nyligen fångade mjukvarujätten EG:s intresse, som köpte bolaget i mars för 204 miljoner kronor.

Mestro har nu avnoterats från börsen. Det mesta är sig likt på Stockholmskontoret, där 40 anställda fortsätter att utveckla sin produkt.

Skillnaden är att man nu ingår i ett stort, pan-nordiskt nätverk av mjukvarutjänster inom allt från bygg, fastighet, energi och retail till hälsa och transport.

Dessutom får Mestros vd Kristin Berg en ny roll, som Senior Vice President på affärsområdet Facility & Energy Management i Norden (något Breakit var först med att rapportera om).

"Mitt uppdrag blir att bygga EG:s varumärke och affär på hela den nordiska marknaden, samtidigt som jag ser till att mitt affärsområde fortsättningsvis har de bästa lösningarna", säger Kristin Berg till Impact Loop.

Tuffare krav blir katalysator

I praktiken handlar det om 12 olika produkter inom fastighetsförvaltning och energianalys, med 220 medarbetare i samtliga nordiska länder.

”Många mjukvarubolag försöker bygga paraplyorganisationer, men jag tycker verkligen att EG har lyckats hitta den rätta modellen. Fokus ligger på att bygga en stark produktorganisation för att kunna leverera de allra bästa lösningarna till våra kunder. Varje affärsområde kan fatta egna strategibeslut, samtidigt som de får hjälp centralt med funktioner som finans och juridik."

Affärsområdet blir den största nordiska leverantören av energiuppföljningstjänster. Och det är ingen slump att positioneringen sker just nu, menar Kristin Berg.

"Alla bolag måste börja förstå sin energianvändning, inte minst om man äger fastigheter. För att rapportera enligt CSRD och rapporteringsstandarden ESRS, krävs den här typen av verktyg. Vi kommer med rekommendationer om vilka åtgärder som kan genomföras. Dessutom kan vi erbjuda jämförelser mot resten av branschen."

Stärkt partnerskap med Bravida

Kombinationen av en bred mjukvarupalett och nordisk närvaro innebär också att EG kan knyta till sig ännu större kunder. Ett bevis på detta är Bravida Holding, som med 14 000 anställda har arbetat nära EG i flera år.

"Nu har de tagit nästa steg och implementerar även vårt Energy Management System för att kunna erbjuda vassare energiuppföljning för sina 80 000 kunder. Det fina med vår portfölj är att man kan få koll på en fastighets hela livscykel – från byggnadsfasen till fastighetsförvaltning, energianalys, kontorsanvändning och hyresgästmoduler."

Nu ska du ha koll på både Norge, Danmark, Sverige, Finland och Island?

"Precis! Personligen är det här en fantastisk möjlighet och utvecklingsresa. Det var åtta år sedan jag hade ett nordiskt team, och det känns otroligt kul att få lära mig mer om de olika ländernas fastighetsbranscher. Jag är jätteglad att EG gav mig den här chansen", avslutar Kristin Berg.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.