Krönika

Kvinnor, ta chansen till förändring – därför måste vi jobba med AI

Beatrice Silow, Nexer Group.

KRÖNIKA. Med AI:s lovande framtid på spel, finns en revolutionerande chans för kvinnor inom tech att leda vägen mot en mer jämlik värld, ‍skriver Beatrice Silow på Nexer Group, i en gästkrönika.

Med mina 28 år i IT- och techvärlden, först hos Ericsson och sedan Sigma och Nexer, har jag sett otaliga techlösningar skapas och forma den verklighet vi lever i idag. Det slår mig alltid hur spännande och otroligt kraftfull teknik är och hur mycket den påverkar allt vi gör – från de skolplattformar våra barn använder till de affärssystem som driver våra företag. Jag har också insett hur viktig rollen är som vi – som beställer, designar och kodar – spelar. Vi formar framtiden, bokstavligen.

Under alla mina år har det oftast varit män som tagit besluten och suttit på pengarna. Det har färgat utvecklingen på ett sätt som inte alltid speglar hela samhällets behov. Men nu, med AI som knackar på dörren, står vi inför en chans att göra något stort, något annorlunda. AI har potentialen att revolutionera så mycket – vården, miljön, utbildning – och här har vi, kvinnor inom tech och impact-bolag, en unik möjlighet att bidra till en mer jämlik framtid. Än så länge är det dock mest män som finansierar dessa tekniksprång, vilket understryker vikten av vår roll.

Därför vill jag skicka en uppmaning till alla kvinnor där ute, särskilt er som arbetar i tech och impact-bolag: Lär och använd AI. Vi har en lång väg att gå för att uppnå jämställdhet, och det är vår tid att agera. Att vara delaktig i utvecklingen av AI-teknik är inte bara en möjlighet utan ett ansvar för att säkerställa att framtiden tar hänsyn till oss alla. Jag vill hjälpa till att välkomna fler att delta.

Vi har en lång väg att gå för att uppnå jämställdhet, och det är vår tid att agera

Som ingenjör och kommunikations- och kulturchef på Nexer, brinner jag för att främja jämställdhet inom tech. Fördelarna är uppenbara – tillväxt, lönsamhet, utveckling och ett samhälle som speglar oss alla. Rapporter visar dock att vi har en lång väg att gå, med över ett sekel kvar till global jämställdhet i näringslivet om vi inte ökar takten. Detta kan inte accepteras.

AI kommer att driva mycket av framtidens innovation. Om den utvecklas utan kvinnor involverade på ledande positioner, hur kommer den då att se ut? Hur väl kommer den att tjäna oss alla? För att undvika negativa långsiktiga konsekvenser och ökad ojämlikhet, måste vi agera nu.

Så, hur börjar vi? Börja med att utbilda dig själv om AI och dess möjligheter. Delta i nätverk och grupper som fokuserar på AI. Bidra med ditt unika perspektiv och erfarenhet till AI-projekt. Och viktigast av allt, stöd och uppmuntra varandra i dessa ansträngningar. Genom samarbete och gemensamma insatser kan vi bygga en framtid som inte bara är jämställd utan också inkluderande och hållbar för alla.

Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef Nexer Group.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.