Riskkapital

Klimatinvesteraren: Här är hetaste området just nu (och det är inte bara kul)

Heidi Lindvall, partner på riskkapitalbolaget Pale blue dot. Foto: press.

Med över en miljard nya kronor att investera i är Heidi Lindvall på jakt efter de bästa klimat-startupsen. Och det finns ett område hon tittar efter mycket efter.

Chefredaktör

Idag investerar “alla” i impact – men för bara fyra år sedan, när riskkapitalbolaget Pale blue dot, som fokuserar på tidiga klimatinvesteringar, drog igång var de relativt ensamma. Nu har Heidi Lindvall, en av grundarna och ett känt namn i klimat-VC-Sverige, och hennes medgrundare Joel Larsson och Hampus Jakobsson, precis stängt sin andra fond. Med över en miljard kronor att investera är de på jakt efter klimatbolag i Europa och USA i tidig fas.

"Större än AI"

“Det är en helt annan konkurrens idag. Dels finns det många andra riskkapitalbolag med klimat som fokus, dels har många av generalist-fonderna en klimatvinkel och har anställt folk som bara fokuserar på det. Vilket inte är så konstigt då det här varit den snabbast växande trenden – större än AI”, säger Heidi Lindvall till Impact Loop och tillägger att det är positivt – om något behövs ännu mer kapital.

Hittills har Pale blue dot investerat i ett 30-tal startups med sin första fond som restes för tre år sedan. Majoriteten är utanför Sverige och det är inte så att det saknas case att titta på:

”Det finns många klimatbolag och det kommer bara fler och fler. Dessutom finns det en hel del serieentreprenörer som nu vill starta upp inom klimatområdet, men även förstagångs-grundare med nya idéer”, säger Heidi Lindvall.

Precis som många andra företag har flera av Pale blue dots portföljbolag haft det tufft under det senaste årets skakiga konjunktur.

“Vi har varit tvungna att göra några bryggrundor. Det var höga värderingar och stora kapitalrundor när vi startade vår första fond, så det har påverkat våra bolag också. Men nu ser det bättre ut för 2023 och vi har höga förväntningar på hösten och framåt.”

Vi har varit tvungna att göra några bryggrundor

Hur är värderingarna på klimat-bolag idag?

“Lite mer som när vi startade för några år sedan – rimliga. Men klimat-tech-bolag har generellt lite högre värderingar, vilket är motiverat givet de enorma problem vi har att lösa.”

Ett av portföljbolagen som gått bäst är Patch i San Fransisco, en plattform som gör att företag kan räkna ut sina utsläpp och identifiera och finansiera klimatprojekt. Pale blue dot investerade i ihop med amerikanska riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz.

"Adaptions solutions" växer

När Heidi Lindvall nu tittar efter investeringar framåt finns det ett område som är extra intressant – och det är inte bara kul läsning:

”Dels lösningar som har med naturen att göra. Klimat är mycket bredare än energi, transport och infrastruktur. Men jag tittar också efter lösningar som handlar om anpassning och resiliens. Det ser inte ut som att vi är så bra på att begränsa våra utsläpp, så hur ska vi hantera den nya värld som kommer?”

Med andra ord: Vi måste förbereda oss på de klimatförändringar som kommer. Prognoserna att klara klimatmålen ser värre ut för varje år och redan nu ser vi allvarliga tecken på den miljöförstöring vi människor orsakat.

Med andra ord: Vi måste förbereda oss på de förändringar som kommer

Detta har gjort att så kallade ”adaption solutions”, som egentligen inte är något nytt, växt i intresse. Det kan vara odlad mat som kan försörja fler människor eller tjänster som hjälper till vid naturkatastrofer.

Ett exempel som Pale blue dot investerat i är brittiska startupen Pivotal, som löser behovet att mäta satsningar på biologisk mångfald, och att göra det kostnadseffektivt, korrekt och med skalbarhet.

”Men vi tittar på flera bolag inom det här området. Vi behöver inse att förändringar kommer att ske på jorden och då behöver det finnas lösningar som hjälper oss hantera dem”, säger Heidi Lindvall.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.