100-dagarsresan: Ny org-form

Kan vi ta fram en ny organisationsform på 100 dagar? Häng med på min resa!

Nicklas Wallberg. Foto: pressbild.

Det öste in mail och meddelanden till Nicklas Wallberg efter att Impact Loop skrivit om den satsning han leder – att ta fram en ny organisationsform för sociala entreprenörer.<br><br> Nu drar han därför igång en utmaning: Går det att komma i land med nya organisationsformen på 100 dagar?<br><br> Följ hans resa – här på Impact Loop!

Skribent och projektledare

För en månad sen publicerade Impact Loop en artikel om att Changers Hub, Värmeverket och Handelshögskolan tillsammans fått medel från Vinnova för att ta fram en rekommendation på ny organisationsform för sociala entreprenörer (läs artikeln här).

Den avslutades med en öppen inbjudan att kontakta mig som projektledare.  

Jag kan nu meddela att det har kontaktats. Hej. Vilt.

Eftersom den första artikeln blev en sån succé, och Impact Loops läsare redan bidragit starkt till projektet, kör vi nu igång en artikelserie om projektet:

Kan vi ta fram en ny organisationsform på 100 dagar?

Ni kommer få uppdatering här varannan vecka. Innan sommaren får vi se hur det gått för oss på en summit som hålls på Handels.

Varför gör vi det svårt för social innovation att utvecklas?

När man driver innovation på olika sätt är det lätt att skylla ifrån sig på det externa. "Vi var för tidiga med produkten/tjänsten", eller "finansiärerna förstår inte grejen". Jag är otroligt obekväm att vara just där, även om jag villigt ska erkänna att jag har yppat orden.

Men när är det faktiskt ok att skylla på det externa? Vi tror att bristerna i de befintliga organisationsformerna är ett sånt tillkortakommande.

Varför har det blivit så? Varför gör vi det svårt för social innovation att utvecklas medan vi till exempel klokt och metodiskt har arbetat med att få vårt start-up klimat att frodas?

Den här resan vill vi ta er med på och bjuda in er till

Våra inledande dialoger med framförallt stiftelser visar att problemet naturligtvis tar rot bland ord som "skatt", "moms", "allmännyttigt syfte", men också snåriga modeller och låga incitament för att lyckas.

Vi har bland annat tittat på den ursprungliga politiska ambitionen bakom aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning. Hittills kan vi bara konstatera att en ny organisationsform för sociala bolag är och har varit en återkommande het potatis under de senaste 20 åren. Därför har vi också börjat titta på hur ett genuint politiskt förslag skulle kunna se ut. Men mer om det längre fram!

Den här resan vill vi ta er med på och bjuda in er till. Just nu letar vi med ljus och lykta efter investerare med intresse av att delta i rundabordssamtal med andra delar av ekosystemet för sociala entreprenörer.

Är det du? Kontakta mig (min mail här)! Och: kom gärna med inspel på min resa – här på Impact Loops Linkedin-sida lägger vi ut varje del.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.