Energi

Ingrid Capacity satsar miljarder på energilager i Ukraina

German Galushchenko, Johan Forssell, Volodymyr Kudrytskyi och Ibrahim Baylan. Foto: Pressbild

Ingrid Capacity har tecknat ett avtal med ukrainska statliga energibolaget Ukrenergo. Bolagen ska utveckla storskaliga batterilager för att säkra Ukrainas kraftsystem. 

Reporter

Ingrid Capacity vill investera upp till 300 miljoner euro för att utveckla och driva energilager i Ukraina de närmaste åren. Det uppger man i samband med konferensen ReBuild Ukraine, som hålls i Polen, efter att Ukrenergos vd, Volodymyr Kudrytskyi, och Ibrahim Baylan, styrelseledamot på Ingrid Capacity, tecknat ett avtal.

Under signeringen närvarade också German Galushchenko, Ukrainas energiminister, och Johan Forssell, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister, skriver man i ett pressmeddelande.

”Under Rysslands invasion av Ukraina har inkräktaren riktat in sig på Ukrainas energisektor med det uppenbara syftet att skada el-infrastrukturen och ytterligare försvåra ukrainarnas vardag. Ingrid Capacity är stolta över att ta del i återuppbyggnaden av Ukraina, samtidigt som vi hjälper till att skapa en mer resilient infrastruktur. Samarbetet kommer också ge oss unika lärdomar som kommer att vara avgörande eftersom Ingrid Capacity siktar på att vara med och utveckla ett mer robust nät över hela Europa”, kommenterar Ibrahim Baylan.

Bygger ut elnätet

Tanken är att få med internationella finansiella institutioner för att finansiera projekten. 

Tidigare i år har Ukrainas regering satt som mål att landet ska ha 50 procent energi från förnybara källor fram till 2035. Trots kriget som pågår i landet håller man på att bygga ut de källorna, som har vissa fördelar i och med att de är svårare att slå ut och har en större geografisk spridning än andra energikällor.

Med mer fluktuerande el från förnybara energikällor ökar också behovet av tjänster för att balansera elnätet.

”Sådana tekniker som energilagringssystem är nödvändiga för att det ukrainska kraftsystemet ska balansera den växande kapaciteten hos förnybara energikällor. Enligt Ukrenergos prognoser kommer vi 2034-2035 att behöva cirka 0,8 GW lagring i energisystemet, givet den aktiva tillväxten av förnybara energikällor och minskandet av fossila bränslen i vår energimix”, säger Volodymyr Kudrytskyi.

LÄS MER: Därför har energilagring blivit coolast i klassen – men boomen tros bara ha börjat

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.