Impact-svepet

Impact-svepet: Storaffär i elbils-världen på gång just nu

Foto: Canva

Krisande elbilsbolaget Nevs är enligt uppgifter mitt uppe i en försäljning och klimatsmarta stålugnar ökar rejält. Dessutom vill fransmännen gå på klimat-workshop. Det skriver vi i dagens impact-svep.

Storaffär i elbils-världen på gång just nu

Det har länge gått rykten om att elbilsbolaget Nevs kan vara på väg att sälja elbilsprojektet Emily GT. Bilen som till och med fick bilkungen Christian von Koenigsegg att lyfta på hatten efter att ha provkört den (“Jag är mycket, mycket imponerad”).

För bara en månad sedan skrev tidningen Auto Motor & Sport att en källa uppgett att det fanns en köpare och att den skulle vara svensk. Stenhaga Invest, som äger fabriken som Emily GT tillverkas i, bekräftade samtidigt till Sveriges radio att det fanns en köpare men avslöjade inga detaljer.

Nu rapporterar Ekot att slutförhandlingarna pågår och att avtalet kan offentliggöras inom någon vecka, om allt går enligt plan.

Nu är köparen istället från Europa och det ska finnas kopplingar till Schweiz, rapporterar Ekot.

Om affären går i lås kommer det troligtvis att kosta flera miljarder kronor att först färdigställa bilen och sedan starta tillverkningen i fabriken i Trollhättan, där det senast tillverkades Saab-bilar för mer än tolv år sedan. Det kan dock innebära att runt 2 000 jobb skapas, rapporterar Ekot.

Rekordökning för klimatsmarta(re) stålugnar

Stålindustrin står för sju procent av de globala utsläppen, och det sker på två sätt: först värms kolen upp för att göra kok, sen bränns koket i stora masugnar för att smälta järnmalm.

Men en ny teknologi, elektriska ljusbågsugnar, som använder skrotmetall och elektrisk ström istället för traditionell järnmalm och kol, sprider sig nu snabbt.

Andelen planerade stålverk som satsar på elektriska ljusbågsugnar har ökat avsevärt, från 33 procent till 43 procent på ett år.

Även om tillverkningsmetoderna för stål varierar så producerar denna metod ungefär 14 procent så mycket koldioxid som en traditionell masugn. Det är inte tillräckligt för att städa upp hela stålbranschen men är ett viktigt steg på vägen.

Nu byggs det därför elektriska ugnar för fullt.

Bara förra månaden godkände EU 3,2 miljarder dollar i gröna subventioner till Europas två största stålverk Thyssenkrupp och ArcelorMittal i Tyskland respektive Luxemburg.

1 miljon fransmän har deltagit i klimat-workshop

Över en miljon människor i Frankrike har deltagit i en så kallad “Climate Fresk” (är det någon som vet hur man översätter det till svenska?) för att lära sig mer om den globala uppvärmningen och möjliga lösningar.

Kvälls-workshopen drivs av en ideell organisation som heter just “Climate Fresk” och den har tagit rejäl fart efter sommarens varmare väder.

Eftersom Frankrike har åtagit sig att minska koldioxidutsläpp och drastiskt minska avfall, skickar stora universitet, företag och till och med vissa regeringsdepartement allt fler studenter, anställda och tjänstemän till workshoparna.

Projektet sprider sig nu utomlands. De har översatts till cirka 50 språk, och cirka 200 000 personer utomlands har deltagit, inklusive i USA. Allt detta rapporterar New York Times.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.