Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Impact-svepet

Impact-svepet: Miljarder till Northvolt och nya regler för batterier – idag handlar allt om batterier

Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto: TT/SvD/Simon Rehnström

I dagens impact-svep listar vi tre händelser att ha koll på. I dag blir det bara batterier.

1. Nya miljarder till Northvolt

Peter Carlssons batterifabrik Northvolt tar in 13 miljarder kronor i form av ett lån som sedan kan konverteras till aktier, avslöjar Dagens Industri.

Man skriver också att pengarna ska finansiera en vidare expansion i Europa – men även i Nordamerika.

”Jag är stolt över att våra fortsatta ansträngningar erkänns av investerare, då vi märkt av ett stort intresse på kapitalmarknaden för att stötta vårt uppdrag. Engagemanget för en global utfasning av fossila bränslen är starkt, och dessa milstolpar förstärker vår position för att möta den massiva efterfrågan på hållbara batterilösningar både i Europa och i Nordamerika”, säger vd:n och medgrundaren Peter Carlsson, i en kommentar, skriver Di.

2. Nya regler för batterier

Över till en annan typ av batterier. EU:s så kallade batteriförordning har varit ett hett ämne länge. Förordningen reglerar hur "vanliga" batterier ska samlas in, återvinnas och miljömärkas, men också hur bolag som använder batterier ska ha kontroll på hela kedjan av dessa.

Nu träder reglerna i kraft och skärps efter hand, skriver Aktuell Hållbarhet.

”Alla insamlade batterier måste återvinnas och höga återvinningsnivåer måste uppnås, särskilt av kritiska råvaror som kobolt, litium och nickel. Detta kommer att garantera att värdefulla material återvinns vid slutet av sin livslängd och tas tillbaka till ekonomin genom att anta strängare mål för återvinningseffektivitet och materialåtervinning över tid”, skriver EU-parlamentet i en kommentar till den nya förordningen, enligt tidningen.

3. Ännu en aktör vill slåss om batterilagring – får storkund

Och så en tredje typ av batterier! Batterilagring, det vill säga att lagra energi och sedan använda det för att stabilisera frekvensen i elnätet, är det nya heta. Nu meddelar solenergibolaget Windon att de kliver in i matchen och att de har gjort klart med sin första försäljning av ett batterilager. Ordern är värd 6,7 miljoner kronor.

Bolaget kommer att leverera ett batteri med en effekt på 600 kW till NVS El innan månaden är slut.

”Vi är glada och stolta över att kunna leverera vårt första större batteri och därmed etablera oss som aktör på den snabbväxande marknaden för stödtjänster i elnätet”, säger Windons vd Henrik Karstensen.

Batteriet ska användas för att vid behov stabilisera frekvensen i elnätet, en marknad som blivit allt hetare det senaste året. För att el ska kunna överföras i nätet måste det nordiska kraftsystemet balanseras mot en frekvens på 50 hertz.

Något som blivit mer instabilt med en ökad grad fluktuerande el från förnybara källor som sol- och vindkraft.Därför har Svenska kraftnät ökat ersättningsnivåerna till tjänster som batterilagring. En annan anledning till utvecklingen är att kostnaderna för batterilagringstekniken har sjunkit.

“Vi har fått ett flertal förfrågningar på den här typen av lösningar och vi tror att det finns goda förutsättningar för Windon att fortsätta växa inom detta segment. Efterfrågan är stor på både större batterier som detta men även på de batterier som installeras för hemmabruk i villa”, säger Henrik Kartensen.

Allt fler aktörer, bland annat nystartade Ingrid Capacity, solenergibolaget Soltech Energy Solutions och vindkraftsbolaget OX2, har nyligen gett sig in i marknaden för batterilager.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.