Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Social hållbarhet

Hon vill främja tjejers hälsa i förorterna – vann inkubatorns stora pris

Susan Dahlbeck längst till höger vann Reach for changes verksamhetsstöd vid en pitchtävlig som avgjordes på tisdagen.

När den ideella organisationen Reach for Changes årliga pitchtävling gick av stapeln i veckan vann Susan Dahlbeck, som med sin satsning Healty Women ska förbättra den fysiska och psykiska hälsan för tjejer i förorten.

Reporter

Med fokus på social hållbarhet har den ideella organisationen Reach for Change sedan starten 2010 drivit ett inkubatorprogram. Genom inkubatorn vill organisationen stötta sociala entreprenörer med att skala och accelerera satsningar som kan ge positiv samhällseffekt.

På tisdagen avgjordes den årliga pitchtävling där entreprenörer som lämnar inkubatorprogrammet tävlar om ett verksamhetsstöd på 200 000 kronor, och nya entreprenörer pitchar för en plats i programmet.

Vinnare av verksamhetsstödet blev Susan Dahlbeck som driver Healthy Women. Det är en ideell förening och nätverk som erbjuder kostnadsfri träning och sociala aktiviteter med målet att förbättra psykisk och fysisk hälsa bland tjejer i förorten.

Det är en glad vinnare som Impact Loop når dagen efter att hon vunnit tävlingen, som också avslutar en tvåårig inkubatorresa.

“Det är jätteroligt och jag har knappt hunnit smälta det än", säger Susan Dahlbeck som beskriver hur viktig inkubatorprogrammet varit för Healty Womens fortsatta resa.

“Det är en fantastisk möjlighet där vi fått tillgång till helt annan typ av nätverk, kompetenshöjande utveckling och hjälp med effektmätning. Som social entreprenör kan det bli ganska ensamt i vissa stunder. Att då få tillgång till det bollplank och stöd Reach for Change har erbjudit har betytt jättemycket.

Siktar på att skala upp ute i landet

Healthy Women har verksamhet i två områden i Stockholm. Föreningen har även börjat bredda sig ut i landet där man etablerat sig i Karlskrona. Planen är att öppna upp sitt nätverk och verksamhet på fler platser i landet där man ser behov av meningsfull aktivitet som kan bidra till en bättre fysisk och psykisk hälsa – och i förlängningen ett mer jämställt samhälle.

“Vårt fokus ligger ute i våra förorter där ohälsotalen är högre och det är tydligt att vi måste få in fler tjejer. Modellen vi arbetar med bygger på att målgruppen själva varit med och tagit fram de aktiviteter vi erbjuder”, säger Susan Dahlbeck.

“Att förbättra både psykisk och fysisk hälsa samtidigt som man får positiva förebilder och ett socialt nätverk, samtidigt som man får in rutiner skulle jag säga är helt avgörande i många fall”, fortsätter hon.

Den här långsiktiga finansieringen är det svåra och en utmaning som vi har

I utnämningen som vinnare av pitchtävlingen för de bolag som lämnar inkubatorprogrammet ingår 200 000 kronor i verksamhetsstöd. Ett pris som Susan Dahlbeck beskriver som otroligt viktigt för verksamheten.

“Det betyder jättemycket för oss. De pengarna kommer gå tillbaka till våra operationella kostnader för att kunna tillhandahålla aktiviteterna för målgruppen. Varenda krona räknas och gör skillnad.”

Tycker du att det generellt är svårt att hitta finansiering som social entreprenör?

“Det är svårt att få finansiering som inte är öronmärkt till punkt och pricka. Jag skulle säga att det finns medel att söka för ideella föreningar, men den här långsiktiga finansieringen är det svåra och en utmaning som vi har.”

Men det var inte bara de sociala entreprenörer som avslutade inkubatorprogrammet som tävlade med sina pitchar under onsdagen. Även ett helt gäng nya sociala stjärnskott försökte knipa en plats i nästa omgång av Reach for Change program.

Bland de verksamheter som de sex entreprenörer som vann en plats i inkubatorprogrammet nu ska utveckla finns en rad satsningar. De innefattar bland annat språk-och läsförståelse produkter för barn i ung ålder, modeller för att lyfta fram postiva förebilder från Sveriges förorter till verksamhet för att stärka den mentala hälsan hos multikulturella kvinnor som lever i mellanförskap.

“Vi är omringade av problem, men samtidigt har vi runt omkring oss otroligt drivna människor med innovativa idéer på hur vi kan tackla många av de utmaningar vi står inför. Vi vet dock att de ofta behöver hjälp att ta sina idéer vidare, och det känns därför fantastiskt att kunna erbjuda dessa entreprenörer en plats i inkubatorn för att ge dem just det. Jag ser fram emot att jobba med dem framåt och se vilken effekt det kan få när vi går samman, säger Andréa Råsberg, Sverigechef på Reach for Change.”

LÄS MER: Social hållbarhet kliver fram ur klimatskuggan – "Aptiten är jättestor"

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.