deeptech

Hennes tvilling ska förändra världen – tar in miljoner

Foto: Elisa Sanvito.

Tove Nilstun har en tvilling som ska förändra världen. En digital sådan. Nu har bolaget hon grundat och driver som vd, Emission Twin, tagit in en ny kapitalrunda på 3,6 miljoner från affärsänglar. “Vår mission är att hjälpa företag att nå sina klimatmål, inte bara sina rapporteringskrav”, säger hon till Impact Loop.

Redaktör och reporter

I grunden är hon tekniker och expert på digitala tvillingar, det vill säga mjukvara som ska replikera den verkliga världen. På så vis kan bolag få hjälp att simulera sina utsläpp och se in i framtiden.

“Rapportering löser inte klimatkrisen, det är vår utgångspunkt. Vår mission är att hjälpa företag att nå sina klimatmål, inte bara sina rapporteringskrav. Simulatorn som vi erbjuder bygger på att kunna jobba datadrivet med utsläppen, det blir tydligt hur det praktiskt fungerar”, säger Tove Nilstun, och ger ett exempel ur verkligheten:

“Vi har haft exempel där vår simulator har fått bolag att ändra strategin. När man kan se vilka åtgärder som ger vilket utsläpp så konkret, så kan även till exempel en ledningsgrupp förstå. Även om de inte är nördigt intresserade av klimatmålen”, säger hon.

Malmöbaserade Emission Twin trycker mycket på att deras produkt gör kunden mer snabbfotad snabbfotad, i en tid då företag allt mer kommer behöva förhålla sig till klimatrapportering, även i lagtext.

“Många slår fast att vi, som det står i Parisavtalet, måste halvera utsläppen varje årtionde men de har egentligen ingen aning hur det ska gå till. Där kommer vi in”, säger Tove Nilstun.

Siktar globalt

Med det nya kapitalet är tanken att påbörja en satsning som ska blomma fullt ut i höst, då man planerar en större kapitalrunda. Bolaget blev nyligen upptaget i CGI Unicorn Academy, som är CGI:s partnerskapsprogram för innovativa företag i tillväxtfas. De 3,6 miljoner man tagit in beskriver hon som "en bedrift i detta läge". Bolaget jobbar från start up-huben Minc i Malmö och Tove Nilstun har sett flera konkurser bland grannarna där på nära håll.

Något som Tove Nilstun tycker är viktigt i sitt företagande är kvinnligt ägande.

"De affärsänglar som gått in i den här rundan är bara kvinnor, bland annat RadCap Ventures. Vi pratar framåt väldigt gärna med kvinnliga investerare och kvinnliga nätverk. Det pratas mycket om att investerare behöver främja kvinnligt ägande, och det är ju självklart så, men jag tycker också att man kan vända på det: det är ju de facto vi som förräntar pengarna och där kan vi ta ansvar för att välja kvinnliga investerare så vi förräntar kvinnors pengar", säger hon

Tillväxten som ska ske framgent har ett internationellt perspektiv. För Emission Twin är det viktigt att utveckla en kvalitetsprodukt, förklarar Tove Nilstun. Kunderna är en stor del i processen, även efter det att de börjat använda produkten.

“Det där med att “move fast and break things” är inte vår grej. Vi är i ett space där alla springer snabbt som attan för att fånga kunderna först och där krävs det mycket mod att våga sakta ner och göra något riktigt bra. Vi är på väg mot product market fit i år, och de kunder som redan finns på plats har förnyat sina licenser. Vi utvecklar vår egen produkt nära kunderna och har två UX-designers, en anställd och en på deltid, som sitter med kunderna när de arbetar i verktyget. Så utvecklas vi. Vi är lite obsessive på det sättet”, säger hon och fortsätter:

“Vi har globala ambitioner, det går inte att rädda världen i Sverige. Vi menar allvar med att vår produkt kan påverka klimatförändringarna. Den ambitionen påverkar alla beslut vi tar”.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.