Textil

Här är H&M och Vargas nya satsning – ska satsa på återvinning av polyester

Harald Mix, Dennis Nobelius och Susanna Campbell. Foto: press.

Lite mer än en vecka efter att textilåtervinnaren Renewcell gick i konkurs lanserar nu H&M och Vargas en ny satsning på textilåtervinning. Företaget Syre ska återvinna polyester i stor skala.

Reporter

H&M-backade Renewcell skulle bidra till en mer cirkulär modeindustri genom sitt nya material Circulose från återvunna plagg i bomull och andra cellulosabaserade tyger. Bolagets konkurs uppmärksammades stort i slutet av februari.

Men bakom kulisserna har H&M uppenbarligen haft andra planer, vilket Impact Loop rapporterat om tidigare.

Nu står det klart att den nya jättesatsningens fokus istället ligger på polyester, ett material som tillverkas av olja och som står för 40 procent av modebranschens CO2-utsläpp. I dagens återvinningsinitiativ används ofta plast från RPET-flaskor, vilket alltså inte blir en cirkulär loop.

Tung backning

Det är investerargruppen Vargas Holding (Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz) som tillsammans med H&M Group har sjösatt den nya satsningen Syre (uttal oklart). Den amerikanska klimatfonden TPG Rise Climate även gått in med en halv miljard kronor. Ordörande för nya satsningen är Susanna Campbell.

Enligt det nya bolagets webbplats ska den första fabriken uppföras i North Carolina redan under 2024, och planen är att fram till 2032 ha tolv fabriker igång över hela världen. Vid det laget räknar man med att varje år producera 3 miljoner ton polyestergarn, motsvarande 16 miljarder t-shirts.

Syre menar att man med sitt nya garn får 85 procent lägre koldioxidutsläpp än den polyester som produceras i dag med konventionella metoder.

I linje med H&M:s hållbarhetsmål

H&M Group har som ambition att använda 30 procent återvunnet material 2025, en andel som ska öka till 50 procent år 2030. I linje med den planen har man redan skrivit ett avtal med Syre som är värt över 6 miljarder kronor.

Syres vd heter Dennis Nobelius och kommer tidigare från elbilsproducenten Polestar. Så här säger han i ett pressmeddelande (fritt översatt):

”Syre markerar starten på det stora textilskiftet. Vi föreställer oss en värld där varje textilfiber får en ny möjlighet. Genom att genomföra äkta textil-till-textil-återvinning i hyperskala, vill vi driva övergången från en linjär till en cirkulär värdekedja genom att återanvända textilavfall, gång på gång.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.