Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
DE NYA ENERGIBOLAGEN

Han vill skala upp svensk vågkraft: "Finns en enorm potential, större än all världens kärnkraft"

Patrik Möller, medgrundare och vd på Corpower Ocean. Foto: Corpower Ocean.

Vågkraft har en mycket större potential än kärnkraft och vattenkraft. Det menar Corpower Oceans medgrundare och vd Patrik Möller, som efter 12 års arbete äntligen lyckats bevisa sin produkt.<br><br> "Utanför den norska kusten är det superintressant, det finns 50-200 TW vågkraft tillgängligt som man skulle kunna nyttja här och nu – istället för att bygga mer kärnkraft", säger han i en stor intervju med Impact Loop.

Reporter

På Tech Arena 2024 tronade en enorm, gul bowlingkägla mitt på mässgolvet i Friends Arena. Trots sin till synes generösa storlek, var det bara ett visningsexemplar i nedbantad skala – i skarpt läge är Corpower Oceans kompositbojar hela 18 meter höga från bas till topp, med nio meter i diameter. Den tunna stången som säkrar förankring med havsbotten kan vara hela 45 meter lång.

Men vi tar det hela från början.

Efter att bland annat ha byggt upp och drivit ett bolag inom halvledare var Patrik Möller öppen för nya möjligheter som entreprenör. Genom en matchmaking-aktivitet i regi av EIT Innoenergy blev han ihopkopplad med uppfinnaren Stig Lundbäck.

Uppenbarligen hände något, för Patrik Möller gick ”från skeptisk till nyfiken” när det gäller vågkraften och dessa framtida potential.

”Jag började gräva i fysiken och insåg att det här kunde bli riktigt spännande.”

Han började jobba som affärscoach för EIT Innoenergy och blev med tiden allt mer insatt i vågfrågorna. Under ett år träffade han många av de europeiska aktörerna inom vågkraft.

Patrik Möller, medgrundare och vd på Corpower Ocean. Foto: Corpower Ocean.

Pumpar som ett hjärta

Men det var något särskilt med Stig Lundbäcks idéer − med hans bakgrund som kardiolog fanns det tydliga jämförelser med hur ett hjärta fungerar. I kombination med forskning från Trondheim landade man så småningom i en teknik som blev både tillräckligt lätt, kraftfull och stormsäker för att prototyparbetet påbörjas i det nya bolaget Corpower Ocean.

Den första kommersiella produkten heter C4 och ligger i dag i havet utanför Portugal, där den levererar el till nätet.

”Det har varit ett genombrott, framförallt för stormöverlevnadstekniken,” säger Patrik Möller.

”Vi har fått bekräftat att våra maskiner klarar 18,5 meter höga vågor utan problem. En viktig funktion är att bojen själv känner av vågorna och kan ”gasa och bromsa” för att skydda sig mot stormvågor och förstärka rörelsen i lugnare förhållanden, precis som man gör med vindturbiner när de vinklar bladen. Det har saknats inom vågkraften.”

Tanken är att bygga kluster med de stora bowlingkäglorna, 150 meter mellan varje, så att underhållsbåtar kan komma fram och förbi. 25 enheter i ett rutnät kan producera 10 MW, vilket är jämförbart med ett vindkraftverk, men på en yta i havet som är 3-5 gånger mindre.

Världshaven levererar

Att produkten fått bevisa sin förmåga betyder mycket för Corpowers fortsatta arbete. Nu väntar kundprojekt i både Irland, Skottland och Portugal.

”Det finns en väldigt jämn kraftprofil på de stora världshaven, eftersom dyningarna kommer hela tiden. Det blir jämnare än sol och vind, så i kombination skapas en väldigt bra balans. Vågkraften kan spela en stor roll i att justera och balansera den förnybara elmixen.”

Skulle det kunna fungera utanför de svenska kusterna?

”Nej, i Östersjön får du bara vinddrivna vågor, så det blir för liten uppsamlingsmängd. På världshaven byggs vågorna upp under 2-3 dagar, vilket ger ett jämnt flöde. Men utanför den norska kusten är det superintressant, det finns 50-200 TW vågkraft tillgängligt som man skulle kunna nyttja här och nu – istället för att bygga mer kärnkraft.”

Corpower Oceans vågkraftspark. Foto: Corpower Ocean.

Digitalt prototypande

Corpower Ocean har byggt upp en europeisk leverantörskedja och monteringen sker hos Blue Future i Kristinehamn. Själva bojskalet produceras genom en automatiserad process och additiv tillverkning med komposit, fiber och polymer.

”Vi bygger en mobil fabrik som nu demonstreras i Portugal. Sen kan den flyttas dit behovet finns. Vår nästa generation heter C5 och tar 48 timmar per skal att tillverka. Då kan vi få ut 180 bojar på ett år per maskin.”

Hittills har bolaget tagit in 75 miljoner Euro. Pengarna kommer bland annat från Energimyndigheten, EIT Innoenergy, SEB Greentech VC, Almi Invest Greentech och Granitor.

Till sommaren 2024 siktar Patrik Möller på att få in ytterligare 30 miljoner Euro för att satsa på C5-modellen.

”Vi har en bevisad produkt. Nu behöver vi visa att vi klarar uppskalning, underhåll och allt annat som krävs.”

Personalstyrkan på 85 personer ska enligt kalkylen dubblas under de kommande tre åren.

Vågkraft är en bevisat svår bransch, och många projekt har gått under. Vad talar för att ni lyckas?

”Om man rusar för fort fram går det ofta åt skogen. Vi har satsat mycket krut på att bygga digitala tvillingar och testa hundratusentals modeller innan vi sätter någonting i vattnet. Därefter testade vi vår C4 i ett år i rigg med simulerade vågor i Västberga. Vi har åtta personer som bara jobbar med modellering och dataanalys. Att bygga prototyper skulle ta extremt lång tid.”

Ni har bara en enda boj i dagsläget. Hur ser planen ut om allt går som det ska?

”Nu bygger vi tre till och gör en minipark för att kunna klocka allting. Då kan vi bygga större parker och lägga grunden för den dokumentation som krävs för lånefinansiering av stora parker. 2026 ska de första kundparkerna vara finansierade, och under 2028 ska parker i Skottland och Portugal kunna vara i drift i havet.”

Patrik Möller saknar inte framtidstro. Han ser Corpower som världens mest ambitiösa vågkraftbolag i dag, och vill gärna bygga upp en stark svensk industri.

”Sverige är faktiskt ledande inom det här fältet, vilket är lustigt med tanke på hur lite vågor vi har. Vi vill verkligen att det här ska ta fart, men det behövs fler framgångsrika utvecklare av teknik och parker för att bygga en stark sektor. Det finns en enorm potential, större än all världens kärnkraft eller vattenkraft.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.