Agood company

Grundaren lämnar hållbara mobilskals-tillverkaren: “Åldrats 26 år”

Anders Ankarlid. Foto: pressbild.

Snabbrörliga konsumentprodukter tillverkade av hållbara material är Agood companys melodi. Nu meddelar grundaren och tidigare vd:n Anders Ankarlid att han lämnar bolaget helt.

Reporter

Anders Ankarlid beskriver Agood company som ”sitt fjärde barn”. Planerna var (och är) stora – möjligheten att bidra till en mer cirkulär ekonomi genom växtbaserade mobilskal, strumpor av bambu och anteckningsböcker av sten, skulle skapa både impact och lönsamhet. Enligt Bolagsverket värderades bolaget till 119,5 miljoner kronor 2022, med en omsättning runt 32 miljoner.

För två år sedan klev Anders Ankarlid ner från vd-rollen för att fokusera mer på affärsutveckling och kundanskaffning, samtidigt som han intensifierade arbetet med att agera ansikte utåt för bolaget och driva de mer visionära idéerna framåt.

Nu meddelar han att han lämnar bolaget helt och hållet, med ett visst bibehållet ägarskap efter intern försäljning av sina aktier till ett antal anställda.

"Utsatt position"

Men det är ingen modfälld Anders Ankarlid som Impact Loop får prata med.

"Först var det förstås tomt och märkligt, men nu när jag landat lite känns det väldigt skönt. Det är mycket stress som släpper i kroppen när man går från 10-12-timmarsdagar under många års tid, till att jag kan styra helt över mina dagar."

Var det utbrändhetssignaler som triggade, eller var det familjelogistiken som bidrog också?

"Både och kan man väl säga. Sen dök det upp en möjlighet att kliva av, och då kändes det som rätt tillfälle. Det finns i alla fall inga konflikter bakom beslutet."

Hur går det för bolaget i dag?

"Utan att ha koll på det operativa längre, skulle jag säga att det är en fin utveckling. Det verkar som att 2024 blir ett bra år. Clas Ohlson signades nyligen som ny partner och det finns andra saker på gång. Så jag lämnar absolut inget sjunkande skepp, vilket är väldigt skönt."

Anders Ankarlid har ofta varit öppen med entreprenörskapets utmaningar i sitt Linkedin-flöde. Han menar att det är viktigt att fortsätta lyfta de här frågorna.

"Jag tycker inte att vi pratar tillräckligt om hur vilken utsatt position det är att driva bolag. Det är ensamt, med mycket press och stress. Det känns som att jag åldrats 26 år på mina sex år i bolaget. Samtidigt är det inget som skrämmer mig framöver."

Har du nya planer redan?

"Jag har många idéer, men jag har lovat mig själv att inte agera på något innan midsommar. Jag vill kunna varva ner, läsa böcker och ägna mig åt min familj och mina hobbies en stund. Om man ska vara långsiktig i det man gör måste man vara långsiktig i att låta det växa fram också."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.