The Tech Arena

Gates nordiska chef: Får inte glömma bort satsningar på hälsa

Morten Nyegaard. Foto: Impact Loop.

Klimatet har fått mycket pengar, men det är viktigt att inte glömma bort satsningar på exempelvis hälsa. Det sa Nordenchefen för Bill och Melinda Gates välgörenhetsorganisation på Tech Arena på fredagen: “Det finns fortfarande sjukdomar som vi skulle kunna utveckla vaccin mot.”

Reporter

Det är ingen liten aktör som Morten Nyegaard talar för när han på fredagen kliver upp på Techarenans största scen tillsammans med Thomas Davin, chef för UNICEF:s innovationskontor, Funda Sezgi, co-vd för impact-hubben Norrsken och Zoe Peden, partner på riskkapitalbolaget Ananda Impact Ventures.

Dansken är nämligen nordisk chef för världens största privata välgörenhetsorganisation Bill och Melinda Gates Foundation. Microsoft-grundaren och Melinda French Gates är viktiga röster för den gröna omställningen, där man går in med tungt kapital i satsningar som både handlar om social hållbarhet, men också rena kapitalinjektioner i bolag och sektorer.

Bill Gates gick som exempel tidigare i år genom sin klimatfond Breakthrough Energy in med en miljardinvestering i det projekt för storskalig produktion av e-metanol som svenska impact-bolaget Liquid Wind utvecklat i Örnsköldsvik.

“Vi ska spendera 8,6 miljarder dollar globalt i filantropiska satsningar under 2024”, säger Morten Nyegaard om organisationens arbete.

Gått mycket kapital till klimatet

Han säger att det tuffa ekonomiska läget där satsningar har svårare att hitta villigt kapital är en stor anledning till att organisationen höjt sitt anslag.

“Det har gått väldigt mycket pengar till klimatsatsningar. Men från vårt håll är det en viktig faktor att vi inte glömmer bort satsningar på exempelvis hälsa. Det finns fortfarande sjukdomar som vi skulle kunna utveckla vaccin mot.”

Samtidigt tittar Gates Foundation även på ren impact-tech.

“Vi tittar alltid på bra idéer. Men vi spenderar framförallt våra filantropiska pengar i innovativ teknik och FoU. Vi tittar exempelvis på digital infrastruktur i länder och på marknader som idag inte är digitalt utvecklade.”

Morten Nyegaard säger att hans bild är att filantropiskt kapital, som exempelvis hans organisation står för, kan ta de största riskerna, vilket han menar är en drivkraft för att driva på utveckling i sektorer som kanske har svårt att locka intresse från den vanliga kapitalmarknaden.

“Därför är filantropiskt kapital en viktig del i ekosystemet för impact-investeringar. Vi kan använda pengarna som en säkerhet i samarbete med andra aktörer för att skapa möjligheter som annars kanske inte skulle uppstå om det handlade om annat kapital och de förväntningar och krav som finns runt dem.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.