Biologisk mångfald

Gårdsfisk vill minska överfisket – tar in 6 miljoner

Johan Ljungquist ute på fiskeodlingen. Foto: TT.

Gårdsfisk, som hjälper bönder att föda upp fiskar samtidigt som de får näring till gården, stärker kassan – och växer kraftigt.

Chefredaktör

Att fiskebranschen omgärdas av en rad problem kommer kanske inte som en nyhet för någon: överfiske, övergödning och sjukdomar är bara några av konsekvenserna.

Samtidigt importerar Sverige över 75 procent av all fisk vi äter, vilket i sin tur skapar en belastning på miljön.

Dessa problem vill impact-bolaget Gårdsfisk råda bot på. Grundat för tio år sedan av marinbiologen Johan Ljungquist och civilingenjören Mikael Olenmark erbjuder de ett vatten- och jordbrukssystem där de hjälper svenska bönder att föda upp fisk på sina gårdar.

Samtidigt “jobbar” fiskarna under sin uppväxt, genom att de ger näring till grödorna som odlas på åkern utanför ladugården.

Johan Ljungquist, medgrundare och vd för Gårdsfisk.

Tar in kapital från Novax

Nu tar Gårdsfisk in 6,1 miljoner kronor i kapital, vilket framgår av handlingar som registrerats hos Bolagsverket. Det är bolagets investerare sedan tidigare, Axel Johnsons investeringsbolag Novax, som skjuter till pengarna.

I kapitalrundan värderades bolaget till 220 miljoner kronor innan pengarna kom in, vilket innebär att bolaget värderas till cirka 226 miljoner kronor efter att kapitalet har tagits in.

Gårdsfisk har genomfört flera kapitalrundor under de senaste åren, senast en i juli förra året, då de tog in 14,5 miljoner kronor till samma värdering som idag.

Ökar med över 50 procent

Så hur går det för Gårdsfisk? Bolaget visar en stark tillväxt – under 2022 landade nettoomsättningen på 26 miljoner kronor, jämfört med 17 miljoner kronor året innan.

Bolaget går fortfarande med förlust men resultatet (före avskrivningar och nedskrivningar) har legat på ungefär samma nivå under perioden – från minus 11 miljoner kronor 2021 till minus 12 miljoner kronor 2022.

Impact Loop har tidigare rapporterat om svårigheten för bolag inom biologisk mångfald att ta in kapital. Johan Ljungquist sa då såhär:

"Det är så mycket enklare för en investerare att greppa till exempel en entreprenör som vill bygga en app, som kan säga att de når marknad inom sex månader och kan kvantifiera hur mycket de kan sälja. Vi vill ju rädda haven vilket är ett stort begrepp som innefattar att ta fram certifieringar och arbeta lobbyistiskt för att förändra regelverk så vi kan få förutsättningarna för att kunna arbeta."

Gårdsfisk

Startår: 2013
Grundat av
: Johan Ljungquist (vd) och Mikael Olenmark 
Nettoomsättning
(2022): 26 miljoner kronor
Rörelseresultat
(2022): 17 miljoner kronor
Största ägare
: Grundarna, Almi Invest Syd, Lantbrukarnas Ekonomi-Aktiebolag och Novax.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.