Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Energi

Vill göra datacenter mer hållbara – tar in pengar i övertecknad runda

Cecilia Hjertzell, marknadschef på T.Loop. Foto: Press

T.Loop vill bygga hållbara serverhallar och har precis gjort klart med sitt andra projekt. “Målsättningen är nå en omsättning på mellan 1,5 och 2 miljarder kronor inom 10 år”, säger marknadsföringschefen Cecilia Hjertzell.

Reporter

Att bygga serverhallar i outnyttjade källarlokaler för att kunna använda spillvärmen till att värma upp fastigheten. Så vill bolaget Therma Loop (Ingen koppling till Impact Loop), som agerar under T.Loop, göra den elslukande datacenterbranschen mer hållbar. 

Nu stänger företaget, som grundats av Staffan Stymne, Linda Waxin, Jonas Nyman och Mathias Lindqvist, en andra runda på 36 miljoner kronor.

“Vi hade planerat för en A-runda men med tanke på finansieringsklimatet och då vi har andra möjligheter till finansiering så valde vi att gå ut i en mindre runda och ta in 25 miljoner. Men det var ett så stort intresse att rundan övertecknades till 146 procent. Vi fick in 36 miljoner och flera framstående investerare”, säger T.Loops marknadsföringschef Cecilia Hjertzell.

Köpt ett datacenter

Det nya bolaget invigde nyligen sitt första dataenergicenter, som man kallar det. Till Impact Loop avslöjar bolaget att man förvärvat ett datacenter i Stockholm, som man kommer att bygga om till sitt andra dataenergicenter. Kapitalet man tagit in ska bland annat investeras i nya projekt. 

“Nästa år ska vi bygga upp organisationen. Nu kan vi fortsätta investera och bygga i den takt vi vill. Det händer mycket inom det här området. AI kommer som en flodvåg och kommer kräva massor av mer serverkraft än vad som finns i dag”, säger Cecilia Hjertzell.

"Med denna investering så ligger vi i linje med vår tillväxtplan där målsättningen är att nå en omsättning på mellan 1,5 och 2 miljarder kronor inom 10 år med hög vinstmarginal. Och just nu ser vi inga hinder i den målsättningen med en ökad efterfrågan globalt på datakapacitet, speciellt i Norden."

Cecilia Hjertzell menar också att T.Loops lösning kan få en skjuts av regulatoriska faktorer inom energieffektivitet, något som driver på både kunderna som behöver serverhallar och fastighetsägare som behöver tänka om.

“Vi bygger inte en ny byggnad, utan vi är fastighetsägarens bästa vän eftersom vi bygger i mörka outnyttjade källarlokaler. Vi tänker effektivitet redan från början genom att bygga ihop datacentret ihop med fastigheten. Något som kan reducera uppvärmningskostnaderna genom att man använder spillvärmen. Fastighetsägaren kan också tillgodoräkna sig vår nytta i sin hållbarhetsrapportering”, säger Cecilia Hjertzell.

Vi tänker effektivitet redan från början

Slukar energi

Serverhallar är vanligtvis energislukare i och med att de både behöver det för drift och det kylningssystem som måste vara på plats för att de inte ska bli överhettade. Men Cecilia Hjertzell menar att det kylningssystem som T.Loop använder sig av, där man förvarar servrarna i en termisk vätska, fungerar bättre än alternativen i dag.

“Det är ett mycket effektivare sätt än att kyla ner luften för att servrarna ska klara sig. Sedan behöver man också reservkapacitet i form av batterier i serverhallarna. Vanligast är att man använder sig av diesel vid längre avbrott. Vi kommer använda solceller eller vätgasceller och vi nyttjar även reservkapaciteten för nätbalansering som blir allt viktigare ju mer sol- och vindkraft vi har i nätet. Alltså att sälja stödtjänster till elnätet, som blivit mer instabilt”, säger Cecilia Hjertzell. 

Enligt handlingar som lämnats in till bolagsverket värderades bolaget till 135 miljoner kronor efter att pengarna från kapitalrundan kommit in (post-money).

T.Loop


Startår
: 2020
Grundare
: Staffan Stymne, Linda Waxin, Jonas Nyman och Mathias Lindqvist.
Omsättning 2022
: 0 kr
Resultat 2022
: -5,3 milj kr
Största ägare: 
Staffan Stymne, HzB Invest AB, Another Above AB och John Mathias Lindqvist.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.