EXKLUSIVT PÅ IMPACT LOOP

Tung trio går in i brödernas klimatsmarta bygglösning – som tar in 25 miljoner

Jonas Bergqvist, Investment Manager på Almi Invest Greentech, Pelle Tunell och John Sjulander, grundare av Plant, Pelle Mattisson, vd på Latour Future Solutions och Kerstin Cooley, grundare och partner på Course Corrected. Foto: pressbilder.

Proptechbolaget Plant tar in 25 miljoner från Douglasfamiljen-ägda Latour Future Solutions, Almi Invest Greentech och riskkapitalbolaget Course Corrected. "Helt klart en viktig milstolpe för oss”, säger medgrundaren Pelle Tunell till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Plant, som startade sin resa 2017, har på bara fyra år dubblerat både omsättning och personalstyrka varje år. 2022 omsatte bolaget cirka 8,6 miljoner kronor, jämfört med 4,2 miljoner föregående år. Sifforna för 2023 är de ännu inte redo att gå ut med. Just nu har de 25 anställda.

Produkten är en 3D-plattform där bygg- och fastighetsbolag i sina projekt kan få fram exakta klimatberäkningar. Den molnbaserade plattformen klimatberäknar alla byggskeden och alla projekt i en mjukvara som utgår ifrån en 3D-modell av byggnaden. Den kombinerar BIM-modeller med maskininlärning och artificiell intelligens för att dynamiskt visualisera en fastighets klimatpåverkan utifrån konstruktions- och materialval.

Bland dagens kunder finns stora fastighetsägare och fastighetsutveckare som Skanska, Diös och Vasakronan som använder sig av Plants plattform i planeringen av nya byggprojekt.

I och med denna nya investering är tanken att Plant ta sig till nästa nivå – och de vill expandera både i Sverige och utomlands.

"Vi är superglada över att den här konstellationen kommer in. För oss är det en drömtrio som tar hållbarhetsfrågan på största allvar, och är långsiktiga", säger John Sjulander, som tillsammans med sin bror Pelle Tunell är grundare av Plant till Impact Loop.

“Denna framgångsrika investeringsrunda är helt klart en viktig milstolpe för oss på Plant. Nu kan vi verkligen sätta full fart på vår vision att minska bygg- och fastighetssektorns klimatpåverkan. Med stöd från våra investerare och genom vår avancerade mjukvara är vi väl positionerade för att fortsätta leda vägen mot ett mer hållbart byggande,” säger Pelle Tunell, grundare och huvudägare av Plant.

"Spännande fas"

De tre investerarna är alla tunga spelare och vana att investera i impactbolag.

Almi Invest GreenTech stödjer svenska tidiga startups som betydligt minskar utsläppen av växthusgaser med sin GreenTech-fond på 1,2 miljarder kronor. De var först att gå in med kapital i den här rundan och har även varit med och fått med de andra investerarna.

"Vår investering i Plant är ett självklart komplement till de nuvarande bolagen i vår klimat- och miljöinriktade fond. Samhällsbyggnadssektorn är ett fokus för oss framöver och där är vi imponerade av Plants förmåga att med sin unika teknologi och kompetens åstadkomma en signifikant positiv klimatnytta i fastighetsbranschen redan idag", säger Jonas Bergqvist, Investment Manager på Almi Invest Greentech.

Jonas Bergqvist, Almi Invest Greentech.

Course Corrected är en klimatfokuserad agnostisk fond med primärt fokus på seed-faser och serie A-rundor, som drivs av trion Christine Ahlstrand, Katja Bergman och Kerstin Cooley. Bland tidigare investeringar finns bolag som Petgood och Papershell.

Latour Future Solutions är ett investeringsområde inom investmentbolaget Latour, som är inriktat på tillväxtbolag som utvecklar lösningar för ett hållbart samhälle. De har till exempel tidigare investerat i Gaia.

Pelle Mattisson, vd på Latour Future Solutions, är nöjd med investeringen.

"Vi tycker det här är ett superspännande område och har umgåtts med Plant en tid, där vi fått bekräftat av kunder och branschaktörer att de ligger i framkant i sin nisch. Då vill vi vara med i den här uppskalningen." säger han till Impact Loop, och fortsätter:

"De är i en fas som passar och väldigt väl, och vi kan komma in med vår industriella och internationella erfarenhet. Ingen kommer längre fråga sig om investerarna är “in it for the long run”. Vi är en långsiktig evig investerare."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.