Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
IMPACT LOOP COMMUNITY

Finska deeptech-investeraren letar bolag i Sverige: "Vill hitta minst fem"

Pontus Stråhlman, partner på Voima Ventures. Foto: Impact Loop.

Finska Voima Ventures lägger mer krut på Sverige för att hitta deeptech-bolag att investera i. Det avslöjade Pontus Stråhlman, partner på riskkapitalbolaget, i samband med Impact Loops investerarträff på fredagen.

Chefredaktör

När Impact Loop i fredags samlade våra investerar-medlemmar på en träff på temat deeptech på Norrsken House i Stockholm var bland annat Pontus Stråhlman, partner på riskkapitalbolaget Voima Ventures, där som gäst.

Voima, som i somras tog in 1 miljard kronor för att investera i just deeptechbolag, har bland annat fått in kapital från svenska Saminvest, liksom forskningsinstitutet VTT (Finlands svar på Rise) och europeiska investeringsfonden.

Sedan ett år tillbaka har man också investeringsdirektören Jenny Engerfelt i Stockholm som fokuserar på den svenska marknaden.

Men nu vill man satsa ännu mer på svenska marknaden, avslöjade Pontus Stråhlman efter att träffen avslutats.

”Vi ser att det fortfarande är en underbetjänad marknad där det finns plats för en investerare i det tidiga skedet som litar på att man kan bygga fantastiska deeptech-bolag inom tio år", sa han till Impact Loop.

Ni tycker inte att det görs i Sverige?

"Låt mig säga såhär: Svenska investerarna är fantastiska, men de har varit för framgångsrika inom SaaS och B2C-tjänster. Det är en orsak tillatt de inte haft deeptech på radarn. De har lyckats så fantastiskt bra. Ni har era Spotifys och Klarna, fantastiska bolag, som kanske på grund av att de varit så lönsamma för investerarna har lett fokus åt ett annat håll."

Han berättar att man under de fyra kommande åren vill hitta mellan 20-25 bolag att investera i, varav "minst fem fantastiska deeptech-bolag i Sverige". Här har Voima tre investerings-korgar:

  • 40 procent ska gå till grön transformation.
  • 40 procent ska gå till hälsotech men ändå fokus på deeptech.
  • 20 procent kan gå till deeptechbolag som inte behöver ha en impact i sig, som i hållbarhet, utan det kan till exempel vara 6G-antenner. "Fina teknologiska lösningar där det skulle kännas konstigt att limma på en impact-stämpel. Men naturligtvis något som gynnar samhället."


Idag har Voima via sin andra fond redan investerat i Cellfion, ett bolag som utvecklat ett biobaserat membran som kan fungera som substitut för "evighetsämnet" PFAS.

Vad har ni lovat era investerare med den här fonden?

"Vi ska uppnå minst samma som vanlig venture capital, man brukar prata om tre gånger pengarna och så har vi en normal 'hurdle rate' (intern ränta) som vi behöver gå över."

Vad tittar ni efter i Sverige?

"Vi söker efter stora saker. Jag gillar svenska bolag, att ni är vana att lösa stora problem. Något man kan göra globalt och som man kan bygga till en stor affär samtidigt som man gör en stor impact. Själv fokuserar jag på grön transformation så personligen hoppas jag på bolag som har en hög miljö-impact."

Har ni dialoger med bolag i Sverige redan nu?

"Ja, vi har ett 'term sheet' ute för vår andra investering i Sverige. Jenny (Engerfelt) är fantastiskt aktiv och nu ska vi rekrytera mer personal till Sverige."

Vilka faser går ni in i?

"Vi investerar i spinoff-stadiet, det finns i vårt DNA. Så vi går in i ett tidigt skede, pre-seed och seed – där ligger största delen av våra investeringar. Samtidigt är vi en större fond och har också möjlighet att tala med bolagen när de är i en större fas, kanske till och med i en A-runda."

Vad vill du säga till svenska entreprenörer?

"Tänk stort! Se till att det är något verkligt stort problem du löser. En utmaning inom deeptech är att man tar in kapital innan man har fått ut en produkt på marknaden, vilket innebär stor risk. Om vägen är lång och folk är skeptiska kan det innebära att du får problem att slutföra din resa. Ganska ofta kör du bara mot väggen och investerarna inser att ändamålet inte är värt risken och satsningen, om visionen inte är tillräckligt stor."

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.