Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Foodtech

Femte vd:n på två och ett halvt år klar för vegodrycksbolaget – "Ibland har man tur"

Helene Nielsen blir ny vd för Veg of Lund. Foto: Pressbilder

Helene Nielsen blir ny vd för Veg of Lund, samtidigt som Fredrik Carling lämnar samma roll. Det blir den femte personen att inneha vd-rollen på drygt två och ett halvt år.

Reporter

I torsdags tillträdde Helene Nielsen som vd för potatisdryckstillverkaren Veg of Lund. Hon har varit på bolaget som säljchef i ett halvår och kom dessförinnan från liknande tjänster på konkurrenterna Oatly och Sproud. 

”Jag är ödmjuk inför att axla rollen som ny vd på Veg of Lund. Framtiden ser ljus ut och vi har inte sett bolagets fulla potential på långa vägar”, säger Helene Nielsen i ett pressmeddelande.

Hon tar över efter Fredrik Carling som varit vd på Veg of Lund i runt ett år. 

När Impact Loop når Johan Möllerström, styrelseordförande i företaget, utvecklar han vad som ligger bakom vd-bytet:

“Fredrik har gjort ett bra jobb och vi har trivts bra ihop – men han tycker inte att han har hjärtat i livsmedelsindustrin eftersom han inte har en bakgrund i den. Vi har diskuterat och han har kommit fram till att han inte vill vara i livsmedelsindustrin. Och när han känner att han vill lämna så tänkte vi på hur man kan lösa det på ett bra sätt. När vi har en stjärna i organisationen som är redo att ta över blev det naturligt att göra på det här sättet”, säger han.

Fem vd:ar på 2,5 år

Börsnoterade Veg of Lund har hunnit med flera vd-byten de senaste åren. Innan Fredrik Carling var ekonomichefen Emma Källqvist tillförordnad vd i drygt ett halvår efter att Cecilia Lindwall lämnade vd-posten efter bara fem månader och 13 dagar. Innan henne var medgrundaren Thomas Olander vd fram till sommaren 2021.

Det innebär att Helene Nielsen kommer att vara den femte personen som innehar chefskapet på bolaget på under två och ett halvt år. 

Varför har det varit så hög ruljangs på vd-posten under de senaste åren?
“Jag har själv inte så lång historik i bolaget. Jag blev invald i juni. Jag förstår att det varit lite olika personer på ledningsnivå, men jag kan inte kommentera det eftersom jag inte varit inblandad i det.”

Förhoppningen framåt är att det ska bli lite mer stabilt.

“Jag är långsiktig. Jag är familjeföretagare i grund och botten och vet hur viktigt det är med relationer med vd. Och det är viktigt att kommentera att vi inte har sparkat Fredrik. Han har aktivt gjort ett val att göra något annat och vi har löst det på ett bra sätt”, säger Johan Möllerström.

"Ibland har man tur"

Fredrik Carling kommer att vara kvar i bolaget ett litet tag framöver. Tidsmässigt fungerade det däremot bra att lämna över tyglarna nu, enligt Johan Möllerström. 

“Fredrik har stabiliserat organisationen, satt den nya strategin och varit med och höjt kvaliteten på produkten. Allt är redo att rulla ut ordentligt och då är Helen betydligt mycket mer välorienterad i säljbiten. Det är bra tajming på det sättet. Så ibland har man tur”, säger han.

Vad kommer att vara viktigast för den nya vd:n att ta tag i?
Det är att realisera den plan som är fastlagd. Vi har allt klar med drycken. Vi kommer att rulla ut nya produkter som grädde, glass och creme fraiche. Hela produktportföljen ska rullas och egentligen ska vi försöka slå i ett antal marknader. Men om vi bara slår i en marknad så flyger vi. Vi har kontroll på kostnaderna så det handlar bara om att driva försäljning.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.