The Drop

Ett dygn i Malmö – här är våra spaningar från Europas klimatkonferens

Rikard Rosell och Jan Ahmadi, Impact Loop.

Rikard Rosell och Jan Ahmadi på Impact Loop tog nattåget (vi är trots allt en startup) till Malmö och gick på klimatkonferensen The Drop. Här är deras fem hetaste spaningar för dig som inte var där!

The Drop är konferensen för alla europeiska klimat-intresserade investerare och entreprenörer, och när den gick av stapeln på torsdagen var det fullt hus. Över 1 000 personer samlades på Lokstallarna i Malmö för panelsamtal, föreläsningar och runda bordet-samtal.

Här är fem spaningar från dagen till dig som inte var där:

1. Elektrifieringen sätter gruvindustrin i ett nytt ljus

The Drop hade ett rundabordssamtal med bland annat investerare, representanter från gruvindustrin och entreprenörer som håller på att utveckla nya lösningar för att utvinna de kritiska mineraler som behövs för att producera batterier. Det verkar som att gruvbolagen inte nödvändigtvis bara kommer att diskuteras som klimatbovar och aktörer som kan göra skada på miljön. De kommer också vara en viktig del i omställningen.

2. För och emot kärnkraft – och vätgas

När man är på en sån här konferens är det också spännande att höra den mångfald av olika tankar och åsikter som finns bland investerarna. Det är långt ifrån konsensus kring allt. En del är inriktade på kärnkraft som en viktig grön näring framöver medan andra är väldigt skeptiska till att det verkligen är en hållbar eller lönsam lösning. Ett annat hett ämne som det pratas mycket om är vätgas. Där är det inte heller så att alla investerare är övertygade om potentialen med det, annat än inom stålproduktion.

3. Biologisk mångfald – bryr sig ingen?

Det har inte hänt så mycket kring biologisk mångfald ännu. Det har snart gått ett år sedan det tecknades ett avtal, likt Paris-avtalet, på Coop-mötet i Montreal. Och det har länge pratats en hel del om att det är nästa stora utmaning som ska adresseras av näringsliv och investerare. Men det är inte så många investerare som självmant lyfter upp biologisk mångfald som ett område de fokuserar på. Det är ännu få, om ens några, fonder riktade på området. 

4. Svampar och ekosystem under jord

När biologisk mångfald behandlas på The Drop var det också en hel del framåtblickande. Ett spännande inslag var den om svampar och det ekosystem som finns under jord, hur forskningen kring det kan möjliggöra nya sätt att binda koldioxid och återställa biologisk mångfald. Men det känns ständigt distanserat som att det ska hända någon gång längre fram.

5. Glapp mellan seed-rundor och storkapital

Pengar var förstås ett hett ämne som återkom gång på gång. I en panel med representanter från Stena Sessan, Almi Invest Greentech, Contrarian Ventures och Vestas Ventures konstaterades bland annat att mer går att göra i glappet som finns mellan riskkapital som riktar sig mot bolag i startskede, och det storkapital som institutionella investerare kan ge längre fram på resan.

“Jag har exempelvis inte så mycket samtal med ‘private equity’-aktörer. Det skulle göra det enklare om flera typer av investerare kom och knackade på min dörr”, sa Jörgen Bodin, investeringsansvarig på Almi Invest Greentech.

The Drop arrangeras av klimat-riskkapitalbolaget Pale blue dot och designstudion Domino.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.